Friday

Eid Mubarak, everybody!!!

bismillahirrahmanirrahim....salam alaik....

sedih sayu vs gembira ceria....
dekat-dekat nak raya memang aku selalu begini....
perasaan yang bercampur baur....

sedih sebab Ramadhan yang sangat-sangat istimewa bakal pergi meninggalkan kita semua...
entahkan dapat ketemu atau tidak Ramadhan yang akan datang, hanya Allah yang tahu.....

sayu bila mengenangkan balik apa yang aku dah buat setakat ini, tak sampai tahap yang aku dah setkan waktu awal-awal Ramadhan tiba....
banyak yang aku rancang nak buat tapi aku still tak dapat nak achieve that target....
 manusia memang hanya  mampu nak rancang, tapi whether apa yang di plan tu can be implemented or not, kita tak ada kuasa nak tentukan....


tapi yang paling sedih sayunya, duit aku sengkek gila bulan nih....huhu

gembira sebab bulan syawal nanti raaaamai sahabat-sahabat yang akan mendirikan rumah tangga....
hujung minggu penuh dengan jemputan kahwen....
dan sudah pastinya jemputan untuk open house....
setelah menguruskan badan masa bulan puasa, lemak-lemak akan kembali mengambil tempat di hari raya....


ceria sebab syawal bakal menemukan kembali aku dengan budak-budak comel, kecoh, kepoh, riuh segala bagai tuh....wendu bangat kak long sama kamu-kamu semua wahai adik-adik sepupuku tersayang....
tidak sabar juga mahu ketemu anak-anak buah kesayangan....cik nur tak sabar mahu gomol abam, ica and baby amani......hohoho....


gembira ceria sebab dapat makan kuah kacang mak long yang super lazat....aku tak pernah jumpa lagi kuah kacang yang sedap gila macam yang mak long masak...ahaha...even mak aku, nenek aku pon tak dapat nak challenge kesedapan kuah kacang mak long...simply superb!!!
huwaa, pasti lepas raya jerawat naik banyak!!!!


p/s: dear Muslim readers, selamat menyambut aidilfitri....maafkan segala salah silah silap, terlanjur kata, terkasar bahasa...sungguh, aku hanya manusia hina yang tak lepas dari melakukan dosa....







Tuesday

sedihlah :(

bismillahirrahmanirrahim...salam alaik....

apa khabar kalian??? aku baik-baik aja....alhamdulillah....

hati makin sedih, hati makin pilu....hati makin terasa berat bilamana ramadhan yang mulia ini bakal berlalu....apakah aku sudah memanfaatkan ramadhan sebaik-baiknya??? Ya Allah, beri aku kekuatan untuk memanfaatkan masa yang masih tinggal...moga ia tidak berlalu dengan sia-sia....

p/s: entry ini memang panjang ini aja....huhu...sedihlah....

Thursday

~terbaik.....ummi, ummi, ummi ;)

bismillahirrahmanirrahim...salam alaik....

just nak share video...khas untuk ummiku tersayang....juga untuk ibu-ibu sedunia.....love you, ummi...soooo much!!!


Sunday

Tashiru- Kembali

bismillahirrahmanirrahim....salam alaik....

i'm sharing a very good video/lyric from Tashiru....Kembali....





harapan dari setiap insan kesenangan serta ketenangan
menjalani hidup ini tanpa ada cubaan

sayang harapan itu tak pasti kerna cubaan akan terjadi
tuk menguji sabar diri dan ketaqwaan...

akankah kita tetap tegar menjalaninya dengan keikhlasan
ataukah terjerumus ke dalam keputus asaan

katakanlah kami ini adalah miliknya Allah
yang akan kembali kepadaNya kapan dan di mana saja

dan berdoalah mohon ampunan dari semua kesalahan
agar mendapat keredhaan dan pertolongan

sayang harapan itu tak pasti kerna cubaan akan terjadi
tuk menguji sabar diri dan ketaqwaan...

akankah kita tetap tegar menjalaninya dengan keikhlasan
ataukah terjerumus ke dalam keputus asaan

katakanlah kami ini adalah miliknya Allah
yang akan kembali kepadaNya kapan dan di mana saja

dan berdoalah mohon ampunan dari semua kesalahan
agar mendapat keredhaan dan pertolongan....dalam ujian...

Wednesday

hebat pasangannya hebat.... :)

bismillahirrahmanirrahim...salam alaik....

aha....tak dak apa-apa yang menarik aku nak kongsi...cuma satu ja yang aku dapat hasil dari jalan-jalan facebook aku malam ni.........lelaki hebat selalunya isteri dia orang hebat...wanita hebat, suaminya orang hebat juga....

lebih manis lagi, mereka bukan hanya hebat pada kacamata dunia, meraka hebat dalam gelanggang dakwah juga.....

p/s: mari perbaiki diri jadi hebat...supaya dapat pasangan yang hebat juga....mode: gembira dalam sendu, banyak gila wedding invitations pas raya nih....barakallahulakum wahai bakal pengantins!!!

- to my dear zaf that i love and miss soooo much, may Allah bless ur marriage till Jannah....kenangan bersamamu takkan kulupa....huhu....rasa macam baru semalam aku, kau dan ben duk buat mesyuarat tingkap, berbicara tentang masa depan....now, you yang mengorak langkah dulu ke depan....since you paling tua, i relakan je you langkah dulu...ahaha... jange lupo kami deh bilo mu doh nikoh....do'a2 kami buleh cepak2 ikut jejak langkah mu....do'akan jugok kami buleh dapak suami soleh supo mu.....huhu....

Saturday

peringatan indah buatku-versi copy paste

bismillahirrahmanirrahim... salam alaik...

artikel ini aku copy and paste dari facebook kak dina....moga bermanfaat...


Terima Kasih atas email ni sister Anfaal....
  
Dari Abu Hurairah radhiyaAlllahu ‘anhu, bahawa suatu ketika Nabi sallaAllhu ‘alaihi wasallam memberi khabar gembira kepada para sahabatnya seraya bersabda;
“Telah datang kepada kamu bulan Ramadhan, bulan yang penuh berkah, Allah mewajibkan untuk berpuasa. Di bulan ini pintu-pintu syurga dibuka dan pintu-pintu neraka ditutup; sejahat-jahat syaithan dibelenggu. Di dalamnya ada satu malam yang lebih baik dari seribu bulan. Barangsiapa yang terhalangi dari mendapatkan kebaikan (pahala) malam itu; bererti dia telah terhalangi untuk mendapatkan kebaikan yang banyak” (HR. Ahmad dan An-Nasa’ie disahihkan oleh Syu’aib al-Arnauth)

Dalam khutbah Baginda yang panjang sempena menyambut Ramadhan, RasululuLlah s.a.w bersabda antara lainnya;

“Celakalah orang yang tidak mendapat ampunan Allah di bulan yang agung ini. Kenanglah dengan rasa lapar dan hausmu di hari kiamat. Bersedekahlah kepada kaum fuqara dan masakin. Muliakanlah orang tuamu, sayangilah yang muda, sambungkanlah tali persaudaraanmu, jaga lidahmu, tahan pandanganmu dari apa yang tidak halal kamu memandangnya dan pendengaranmu dari apa yang tidak halal kamu mendengarnya. Kasihilah anak-anak yatim, niscaya dikasihi manusia anak-anak yatimmu...

Bertaubatlah kepada Allah dari dosa-dosamu. Angkatlah tangan-tanganmu untuk berdoa pada waktu solatmu keranaa itulah saat-saat yang paling utama ketika Allah Azza wa Jalla memandang hamba-hamba-Nya dengan penuh kasih; Dia menjawab seruan mereka ketika mereka menyeru-Nya, menyambut mereka ketika mereka memanggil-Nya dan mengabulkan doa mereka ketika mereka berdoa kepada-Nya.

Wahai manusia! Sesungguhnya diri-dirimu tergadai kerana amal-amalmu, maka bebaskanlah dengan istighfar. Punggung-punggungmu berat kerana beban (dosa) mu, maka ringankanlah dengan memperpanjangkan sujudmu.
Ketahuilah! Allah ta’ala bersumpah dengan segala kebesaranNya bahwa Dia tidak akan mengazab orang-orang yang solat dan sujud, dan tidak akan mengancam mereka dengan neraka pada hari manusia berdiri di hadapan Rabb al-alamin.

Wahai manusia! Barang siapa di antaramu memberi buka kepada orang-orang mukmin yang berpuasa di bulan ini, maka di sisi Allah nilainya sama dengan membebaskan seorang budak dan dia diberi ampunan atas dosa-dosa yang lalu. (Sahabat-sahabat lain bertanya: “Ya Rasulullah! Tidaklah kami semua mampu berbuat demikian.”

Rasulullah s.a.w meneruskan: “Jagalah dirimu dari api neraka walaupun hanya dengan sebiji kurma. Jagalah dirimu dari api neraka walaupun hanya dengan seteguk air.” 

Wahai manusia! Siapa yang membaguskan akhlaknya di bulan ini ia akan 
berhasil melewati sirathol mustaqim pada hari ketika kaki-kaki tergelincir.

 Siapa yang meringankan pekerjaan orang-orang yang dimiliki tangan kanannya (pegawai atau pembantu) di bulan ini, Allah akan meringankan pemeriksaanNya di hari kiamat. 

Barangsiapa menahan buruk perilakunya di bulan ini, Allah akan menahan murkaNya pada hari ia berjumpa denganNya. 

Barang siapa memuliakan anak yatim di bulan ini, Allah akan memuliakannya pada hari ia berjumpa denganNya. 

Barang siapa menyambungkan tali persaudaraan (silaturahim) di bulan ini, Allah akan menghubungkan dia dengan rahmatNya pada hari ia berjumpa denganNya.

 Barang siapa memutuskan kekeluargaan di bulan ini, Allah akan memutuskan rahmatNya pada hari ia berjumpa denganNya. 

Barangsiapa melakukan solat sunat di bulan ini, Allah akan menuliskan baginya kebebasan dari api neraka.

 Barangsiapa melakukan solat fardhu baginya ganjaran seperti melakukan 70 solat fardhu di bulan lain. 

Barangsiapa memperbanyak salawat kepadaku di bulan ini, Allah akan memberatkan timbangannya pada hari ketika timbangan  meringan.

 Barangsiapa di bulan ini membaca satu ayat al-Qur’an, ganjarannya sama seperti mengkhatam al-Qur’an pada bulan-bulan yang lain” (HR Ibnu Huzaimah)

Friday

tarbiah Ramadhan

bismillahirrahmanirrahim...salam alaik....

jumaah mubarakah, everyone.....hari ni da 5 Ramadhan...how' life? 

apa khabar puasa kita? apa khabar amalan kita? semangat Ramadhan kita? makin bertambah dan bertambah dan bertambah??? hendaknya semangat Ramadhan kita terus kukuh dan semakin marak lagi... dalam menjalani tarbiah Ramadhan, sudah pasti hari-hari yang dilalui sedikt berbeza dengan hari-hari biasa....ujian, cabaran, dugaan pastinya lebih hebat... yang pasti, kesabaranlah yang diperlukan dalam mendepani halangan tersebut.... bersabar dan tingkatkan kesabaran....Insya Allah, Allah bersama dengan orang-orang yang sabar...

rabu malam haritu, ada tazkirah sebelum solat terawikh...beza antara "living" and "alive"... kalau kita hidup di dunia ni bangun pagi, pergi kerja, balik kerja, makan, tidur, lepas tu esok bangun, ulang rutin yang sama, kahwin, dapat anak...samalah kita macam haiwan ternak. kita hanya "living". 

tapi kalau kita bangun pagi kerana Allah, makan kerana Allah, kerja kerana Allah, kahwin kerana Allah, makan kerana Allah, tidur kerana Allah, kita "alive"

manusia yang "alive", hidupnya punya aim. punya target. hidup untuk akhirat. bukan untuk dunia semata-mata...hidup di dunia. membuat bekal sebanyak-banyaknya....sebagai bekalan di alam sana...alam yang sangat asing yang tidak terjangkau dek akal dan fikiran kita....

andai semua perkara yang kita lakukan semuanya kerana Allah, itulah ibadah...itulah yang dituntut kepada makhluk yang bernama jin dan manusia....tapi sekarang, kita specifickan pada manusia...sebab aku manusia...korang-korang yang baca ni pun manusia, kan????

sabda Nabi saw yang more or less begini maksudnya, "semua umatku akan masuk syurga, kecuali sesiapa yang enggan masuk." para sahabat bertanya, "Ya Rasulullah, siapakah umatmu yang gila yang tidak mahu memasuki syurga?" Rasulullah menjawab, yang masuk Syurga adalah umatku yang melaksanakan suruhanku, yang tidak masuk syurga adalah yang enggan melaksanakan suruhanku"

"Wahai orang-orang yang beriman! Peliharalah diri kamu dan keluarga kamu dari neraka yang bahan-bahan bakarannya: manusia dan batu (berhala); neraka itu dijaga dan dikawal oleh malaikat-malaikat yang keras kasar (layanannya); mereka tidak menderhaka kepada Allah dalam segala yang diperintahkanNya kepada mereka, dan mereka pula tetap melakukan segala yang diperintahkan." (At-Tahrim:6)
mari berdoa,
 "Wahai Tuhan kami! Berilah ampun bagiku dan bagi kedua ibu bapaku serta bagi orang-orang yang beriman, pada masa berlakunya hitungan amal dan pembalasan" (Ibrahim:41)
memang aku ingat nak berpuasa dari menulis di blog. tapi ayat ini buat aku pikir 2 kali: 
"Dan berilah amaran (wahai Muhammad) kepada manusia yang ingkar itu jangan mereka lupakan hari kiamat yang padanya mereka akan didatangi azab, kerana pada saat itu, orang-orang yang berlaku zalim akan merayu dengan berkata: "Wahai Tuhan kami, (kembalikanlah kami ke dunia dan) berilah tempoh kepada kami hingga ke suatu masa yang dekat, supaya kami menyahut seruanMu (untuk mengesakanMu dan mentaati perintahMu), dan supaya kami menurut ugama yang disampaikan oleh Rasul-rasul itu". Dan (rayuan mereka akan ditolak dengan dikatakan kepada mereka): "Tidakkah kamu telah diberikan tempoh untuk berbuat demikian, dan bukankah kamu telah bersumpah (semasa kamu dalam dunia) dahulu, bahawa keadaan kamu tidak akan mengalami sebarang perubahan?"  (Ibrahim:44)
berpesan-pesan sesama manusia.....sebenarnya akan mengingatkan diri yang alpa juga... semoga kita sentiasa berada di atas laluanNya....
"Ingatlah! Sesungguhnya segala yang ada di langit dan di bumi adalah kepunyaan Allah. Awaslah! Sesungguhnya janji Allah itu adalah benar, tetapi kebanyakan manusia tidak mengetahui." (Yunus:55)
perbanyakkanlah membaca Al-Qura'an dan terjemahannya sekali. aku menangis bila kali pertama membaca terjemahan surah As-Saf ayat 10-13:

"Wahai orang-orang yang beriman! Mahukah Aku tunjukkan sesuatu perniagaan yang boleh menyelamatkan kamu dari azab seksa yang tidak terperi sakitnya? 

Iaitu, kamu beriman kepada Allah dan rasulNya, serta kamu berjuang membela dan menegakkan ugama Allah dengan harta benda dan diri kamu; yang demikian itulah yang lebih baik bagi kamu, jika kamu hendak mengetahui (hakikat yang sebenarnya). 

(Dengan itu) Allah akan mengampunkan dosa-dosa kamu, dan memasukkan kamu ke dalam taman-taman yang mengalir di bawahnya beberapa sungai, serta ditempatkan kamu di tempat-tempat tinggal yang baik dalam Syurga " Adn ". Itulah kemenangan yang besar. 

Dan ada lagi limpah kurnia yang kamu sukai, iaitu pertolongan dari Allah dan kemenangan yang cepat (masa berlakunya). Dan sampaikanlah berita yang mengembirakan itu kepada orang-orang yang beriman.