Tuesday

mrsm oh mrsm......

salam...semalam ari yg xtau la nk kate bertuah ke tak...papepon mmg Allah dah takdirkan perkara tu berlaku...alkisahnya....aritu ak ade mohon mara bahagian guru/lecturer....utk jadi guru Mara....setiap calon akan melalui 3 peringkat...aku kononnya nk jadik cikgu untuk bebudak terpilih la....so ak pon apply la.....untuk peringkat pertama, setiap calon kene melalui ujian personaliti bg menentukan kena tak kite punyer personalit utk jd cikgu.....alhamdulillah permohonan ak berjaya untuk amek ujian....tahu tak kat mana ak amek ujian tu????kat kolej kemahiran tinggi Branang...punyer la susah payah kitorang(ak n mak ak) baru dapat sampai sana....sesat segala bagai......ak punyer exam start pkul 12 n spatutnya calon kene sampai 30 minit sblm ujian tu start.....buleh plak ak sampai sane lg 5 minit ujian nk mula......alhamdulillah la ak dapat masuk even ak sampai lambat....ujian tu adelah ya atau tidak je die punye jawapan...sungguhpon begitu, punyelah byk soklan yg kne jawab....160 soalan mcq ok!!!da la 45 minit je......utk org skema macam ak, wajiblah ak bace soalan sampai abes utk ak hitamkan ya atau tidak tuh....ahaha...sungguhla ak kelenguhan tangan.....tyme ak jawab tak sampai separuh pon ramai org da start klua dewan....gamaknya da siap la tuh....huwaa....stress ok...da la ak duduk 2nd depan....dekat dengan kipas beso yg lajunya toksah cakap la....terbang2 kertas ak.....bile org depan ak klua lg stress sbb xde penghadang mmg melayang-layang je kertas ak....nok hitam jawapan pon susah...wonder org depan ak musti lg stress sbb dr awal xde org nk hadang...ahaha.....yg paling ak ngat soklan last skali...."adakah anda akan berasa cemburu jika kekasih anda atau orang yg rapat dengan anda bermesra dgn orang laen????"tentu2 la ak jelez....aduhai......ngat ak xde prasaan ker????kekeke...papepon bg ak hari itu berlalu dgn baik skali walau ak rase pesonaliti ak yg slalu jiwe kacau mcm x lpas je nk jd cikgu.....ahaha...

mase yg ditunggu pon tibe utk ak n calon2 yg laen check whether kitorang layak utk k peringkat ke-2.....tyme ak check on monday, name ak klua sbgai sile semak dr semasa k semasa......tyme tu ak xde la frust sgt.....then on tuesday kawan ak kol ak tanye ak dpt k x....coz die dapat wat micro teaching kt kolej mara kuantan....ak cakap la name ak still x kua....so jadinya malam tu ak ala2 sedih sangat n xde mood sgt2 nk g keje ari rabu.... tp takkan la ak x g keje kan?aku kan berdedikasi...musti la ak dtg keje jgak ari rabu tuh....first thing yg ak wat bile ak smpi opis adelah ak bkak comp, g website MARA, check name ak dpt k x.....tau x ape yg klua?????huahuahua.....name ak mmg la klua tp malangnye course yg ak dpt utk micro teaching tu sgt la jauh dgn bidang ak n subjek yg ak apply.....ak kne micro teaching subjek pj n dkt mrsm tun ghafar baba....ak yg lurus lg bendul ni pon percaya la yg MARA nk ak ajar pj instead of accounting yg ak blaja smpi nk pecah kpale....dgn confident nyer ak x confirmkan pon dgn MARA n dgn yakinnya ak percaye nilah rezki ak...tpakse tgglkan field ak n jump k satu field yg tsangat la asing utk ak...nak jadikan crite, 8/11 aritu bertemankan mak tercinte ak btolak dr kl pkul 6.30 pg k jasin.....sungguh ak x tipu yg journey ak k jasin was one of the momies yg ak takkan lipe smpai bebile.....dlm pkul 7 lebih, waktu tu ktrg dkt bangi tetibe je mak ak gtau yg temperature kete makin naek.....lagi 2 bar je nk masuk zone merah....huwaaa....cemane nih????jauh lg perjalanan nk smpi jasin...da la mende tu start pkul 9.....slow2 mak ak drive smpi r&r seremban n nk bg enjin sejuk dulu.....dlm pade ktrg tgh nk sejukkan enjin tu dtgla sorg apek cine menghulurkan bantuan yg sgt mahal harganye....ahahaha....pokcik tu check ape yg patut n gtau yg ape mende tah tersumbat n menyebabkan air x mengalir n menyebabkan kipas x pusing....memandangkan hanye ad ak n mak ak....n since kami tidaklah pandai sgt bab kete ni....memanglah kami hanye pasrah n tawakal je n percaye ape yg pokcik tu wat adelah utk kemudahan kami n spy kami selamat smpi ke jasin n dpt balik k kl balik dgn selamat......pokcik tu suruh follow die g senawang n dkt situ br die dpt nk baiki kete....setelah puas menunggu die ambek spare part n godak2 ape yg patut, sekelip mate je rm400 selamat melayang kt pokcik tu.....huwaaaaaa......patutla sblm klua umah Allah gerakkan hati ak utk bwk duwet lebih coz ak slalu mmg x bwk cash byk....tyme nk baya kt pokcik tu mak ak kire cash die x cukup n mmg duwet ak mmg bye2 kt pokcik tu...niat d hati utk sggh2 soping n mkn bez2 kt melaka hanye tggl angan2 je....buleh plak tyme kitorang sggh mkn kt r&r atm rosak x bley pakai....mmg dugaan sggh....makan je la ikut bajet ciput coz balance duwet yg ade sudah selamat isi minyak kete.....tp syukur makan bajet ciput pon still Allah bg kenyang n ktrg selamat smpi kl dgn selamat walau badan sgtlah letih n sengal......

eh....rase mcm ak skip je kisah ak tyme wat micro teaching tu?????ahahaha....nantikan sambungan dkt entry laen coz entry ni da pjg sgt......

2 comments:

deefaLya~ said...

aha.kena sambung "mrsm oh mrsm bahagian dua" pulak. hihi. =) btw. byk btul dugaan Allah masa otw pegi tu.

jiwe kacau said...

~~aha....tq 4 being da 1st to comment....n da 1st to follow too... ;)....yup2 mmg nk kne smbg part 2 plaks....coz cite die x abes lg....hoho....