Tuesday

~~macam tak biasa pulak......

salam...selamat hari isnin....eheh.....selamat bekerja.....moga selamat semuanya.....ermmm, how's ur weekend???hope everything hangat....

aritu kan my bestie kawen.....sangat cantik tau die!!!!x sangke kawan sekolah rendahku kini da jd isteri orang......g wedding kengkawan mmg best coz slain kt jumpe pengantin, kire ade reunion kecik skali la....jumpe geng2 yg btahun2 x jumpe....almaklum geng2 sume mrantau jauh tyme stadi dulu....skrg ni ade yg still blaja lg,tp ramai yg da jd carrier women.....dr. ade, pharmacist ade, accountant ade, engineer sume la.....alhamdulillah......berjaye dah kite semue...ngat dulu tyme sekolah....macam2 hal,macam2 perangai...kire bersyukur la end up jd manusia berjaye.....dunia akhirat Insya Allah.....

beselakan ble jumpe kawan2 yg da lame x jumpe dkt majlis kawen......ko ble lagi????.....ermm pas ni sape punye turn pulak???pakwe ko org mane????macam2 la....eheh...yg plg x tahan tu siap ade sesi soal jawap next2 gitu....sabo je....mentang2 kite xde lg buleh plak next2 kt org sebelah smpi semue ahli meja abes dsoal.....aduyai....rata2 sume da ade...cume tgh bertungkus lumus kumpul duwet.....ak tumpang gembire je la.....nk kate stress tu xde la...cume ble usia da smkn meningkat ni, soklan tu macam soklan wajib...g memane sure org tanye...kalo blk kg lg la....sokmo sedare mare tanye....haish....malasla nk jawab....letih...ahahah....jawapan ak simple jer....kalo ade jodoh ak kawen la....takyah tanye2....ak yg akan kabo kat sume.....x perlu nak informer k, perisik k....soal mak ayah ak ker...xde selindung2.....tp tu la...mase tu ak x dpt nk gtau ble???kalo panjang umur, ade rezki ak nk jd isteri org.....ade la....yg penting, kne sentiase berdoa, n berusaha menambah baikkan amalan kt....biar kt sentiasa cantik pd pandangan Pencipta kt.....

kebetulan ak da 'berleter' panjang ni, ak nk kongsi 1 ayat dr surah As-Sod,verse 46.....
"Sesungguhnya Kami telah mensucikan mereka dengan (menganugerahkan kepada mereka) akhlak yang tinggi yaitu selalu mengingatkan (manusia) kepada negeri akhirat."


kalau kt tengok ayat ni....ape yg sy(tetibe je sy) nak kongsikan dgn kalian adelah....pd potongan  orang yg berakhlak tinggi SELALU mengingatkan manusia kepada negeri akhirat.....so, mari kt same2 muhassabah diri kt...check blk akhlak kite....sudah cukup tggi atau belum....x susah sgt nak buat sebenarnye....mulekan dgn peringatan yg simple.....contoh macam da solat????kalo kt dgr kawan kt ckp x elok, kate la 'x baik mu kate gitu....' kalo x dlm nada tegas pon buleh juge nada berseloroh....yg penting kt cube......laen2 kali mungkin kt buleh tegur bende2 yg lebih berat.....

INGAT!!!hidup hanye skali....kalo kt x wat sekarang takut xde laen kali......

Friday

selamat hari jumaat....(:

salam.....


happynyer ari ni ari jumaat.....esok cuti.....yay....mari meningkatkan produktiviti spy keje cepat siap...so boleh cuti dgn hati lapang n bahagia.....ahaha....cam klise je bunyik dier....huhu....


sebelum lupe, nk wish my dear bestie selamat pengantin baru yg akan nikah petang ni pas asar....semoge bahagia sampai syurga.....dkurniakan anak2 yg soleh n solehah.....juge pd my second cousin yg akan kahwen esok.....wawawa....depa ni sume sebaye daku jer.....daku bler plaks????ahaha.....tggu eh......papepon semoge jodoh kalian berpanjangan.......so happy 4 both of u......



here song from maher zain....barakallah....juz 4 the dearest pengantins.....


We're here on this Special Day
Our hearts are full Of pleasure
A day that brings the two of you
Close Together
We're gathered here to celebrate
A moment you'll always treasure
We ask Allah to make your love
Last forever
Let's raise our hands and make du'a
Like the prophet taught us
And with one voice let's all
Say...say...say

(2X)
Barakallahu lakuma wa baraka
Alaikumaa wa jama'a bainakuma fii khaiiir

(chorus)

From now you'll share all your joys
Through hardships,support each other
Together worshiping Allah
Seeking His Pleasure
We pray that He will feed your life
With Happiness and Blessings
And grant your Kids
who make your home filled with laughter
Let's raise our hands and make du'a
Like the prophet taught us
And with one voice let's all
Say...say...say

(2X)
Barakallahu lakuma wa baraka
Alaikumaa wa jaama'a bainakuma fii khaiiir

(Chorus)

(4X)
Barakallah

(2X)
Barakallahu lakuumwalanaa

Allah bariklahuma
Allah Hadhum hubbahuma
Allah Solli wasallim a'la rasulillah
Allah tub'alaina
Allah irdha anna
Allah ihdhi khuthoona a'la sunnat nabiina
Let's raise our hands and make du'a
Like the prophet taught us
And with one voice let's all
Say...say...say

(4X)
Barakallahu lakuma wa baraka
Alaikumaa wa jaama'a bainakuma fii khaiiir

Wednesday

eheh...baru perasan.....

salam....baru perasan da ade 2 followers......tq sudi follow....segan blog ni x seberapa.....mari jd follower arfah pule.....*wink

i wonder????

aha.....ak neh cam kempunan gler tulis n3.....tgh rajen nk update blog gini la.....redah je ak copy,paste delete sgale bagai......kalo datang angin taufan satlagi....mau berkarat berabuk sume.....kan ke ak agak rajen malam ni pusing2 youtube....click sane click sini.....byk la lagu yg ak x pnh dgr ak dgr....or lagu yg da lame ak x dgr ak dgr blk.....

ermmmmm....actually td ak dgr byk lagu aiman....seriously, ak x tau pon aiman akademi nasyid tu ade byk lagu yg die rakam.....ak ngat lagu cinte terakhir tu the lagu bru...i mean mase cite ilusi tu, lagu tu baru klua n tros jd ost ilusi...or lebih hebat, aiman nyanyi khas utk ost drama tuh....maklum....cerite korea kan slaloo drama die ade ost khas utk drama tuh....(kalo x silap ak la).....rupenyer dkt staun dah lagu tu....siap da pnh masuk muzik2 da.....cume x layak masuk ajl jer....

btw from my personal opinion la kan.....lagu tuh bestttttt sangat2...tangkap leleh gitu.....n lebih trok lagi, byk kot lagu aiman yg best2 yg ak x pnh dgr kat radio....seolahnye dianaktirikan stesen radio....sedih kot kalo die dianaktirikan dgn lagu2 dr seberang.....lagu die dgn heliza tu pon boleh tahan la....xde la teruk sgt sampai kat youtube je ak buleh dgr....macam x laku je org radio ni wat sampai ak x pnh dgr langsung2.....awat eh????

daku wonder jugak....asal stesen tv makin x best eh???ak rase sejak ade media prima, cite kat tv3 n ntv7 macam x hangat da.....sebab dorang rase dorg under 1 bumbung dorg buleh saji crite ntah pape k???ak ngat lagi dolu2 tyme skolah.....banyak gle cite yg best yg ak x dpt tgk coz ak dok hostel....mcm rosalinda, betty,la usupadora, cite filipina,thailand yg syiok sgt!!!mane ade cite merepek indonesia....kalo ade cite indonesia pon cite yg best gle macam cite anjasmara n gunawan...skrg ni brani je nk tayang cite cine taiwan yg sgt la lame....beratus2 ep....cite indonesia yg menyakitkan hati n lame jgak x abes2.....knape????sbb rase secure xde rival utk siaran tak berbayar k????ishk...sedih tau!!!!daku sgt rendu nk tgk cite cine pkul 6 dkt tv3.....uwaaa.....dari ak blom sekolah slaloo tggu dpn tv nk tgk cite cine....skrg susah la....cite cine tvb pkul 7 dkt 8tv.....terkeja2 nk solat maghrib.....bg peminat tegar tvb mcm ak, sangatlah x best ye kawan2 cite cine pkul 7......patut pkul 7 ak da bole siap2 mandi n ready utk maghrib.....tp memandangkan ak sgt tegar tahap cipan....pkul 7 pon ak layan jer......x lupe tvb dkt ntv7....tp sgt lambat....start pkul 11....sbb tegar,ak layan jugak......aduyai....nak jd ape tah ak  neh....x patriotik sungguh....kate org je tau....kire ok la lg kan....org cine still 1 mesia!!!(ngelat!!!)

n lastly.....i wonder lah...cemane eh nak tuka mase kite post same dgn mase real??coz ak tgh type ni 3 pagi 24 nov bukan 11 pagi 23 nov.....sgt hopeless ak bende kait dgn it neh.....hoho.....

dan lagi!!!!!

lame sungguh x jalan2 kt youtube.....pusing2....ronda2....tengah malam nak k pagi ni la mate ak sgt x ngantuk....esok keje mau ade yg nyorok tdo bwh meje.....ermmmm.....mari kite sambung jiwang lagi......lagu UNIC plaks.....td dgr lagu nih tros rase macam nk share lirik lahu neh.....lafaz yang tersimpan.....ak tujukan khas lagu neh utk abah n ummi.....sungguh...mmg kne tepat kat batang hidung........


Luluh hatiku yang sayu
Menatap wajahmu tenang dalam lena
Kasih ku zahirkan laku
Sedangkan bibirku jauh dari lafaznya

Dan raut tuamu membekas jiwaku
Meredakan rindu mendamaikan kalbu
Tak mungkin kutemu iras sentuhanmu
Biarpun kuredah seluruh dunia
Mencari gantimu

Betapa sukarnya menyusun bicara
Meluahkan rasa menuturkan sayang
Kasih yang terlimpah hanya sekadar
Tingkah
Cuma ungkapan kebisuan yang
Melindungkan kalimah rahsia

Masih kubiarkan waktu
Melarikan lafaz kasihku padamu

Mengapakah sukar menyusun bicara
Meluahkan rasa menuturkan sayang
Kasih yang terlimpah hanyalah sekadar
Tingkah
Cumalah ungkapan bisu kalimah rahsia

Apakah yang hilang andai dilisankan
Bait penghargaan penuh kejujuran
Tak mungkin terlihat cinta yang merona
Jika hanya renungan mata yang bersuara
Bukan atur kata

Tiada lagi ertinya pengucapan
Andai akhir nafas di hujung helaan
Sebelum mata rapat terpejam
Usah biar kehilangan
Menggantikan lafaz yang tersimpan 

meh kite jiwang2 lagi!!!!

sempena birthday ummi harini.....maka sukalah daku nak berjiwang karat nyanyi lagu utk ummi....my mother.....by yusuf islam.....

Who should you give your love to?
Your respect and your honour to?
Who should you pay good mind to - after Allah,
And Rasullullah?
Comes your Mother,
Who next? Your Mother
Who next? Your Mother
And then you Father

Cause who used to hold you
And clean you and clothe you?
Who used to feed you
And always be with you?
When you were sick, stay up all night,
Holding you tight?
That’s right no other, your Mother

Who should you take good care of,
Giving all your love?
Who should you think the most of - after Allah
And Rasullullah?
Comes your Mother,
Who next? Your Mother
Who next? Your Mother
And then you Father

Cause who used to hear you
Before you could talk?
Who used to hold you
Before you could walk?
And when you fell, who’d pick you up?
Clean your cut?
No one but, your Mother, your Mother

Who should you stay right close to?
Listen most to?
Never say no to – after Allah
And Rasullullah?
Comes your Mother,
Who next? Your Mother
Who next? Your Mother
And then you Father

Cause who used to hug you
And buy you new clothes?
Comb your hair and blow your nose?
And when you cried who wiped your tears?
Knows your fears? Who really cares?
Your Mother

Say Alhamdulillah,
Thank you Allah
Thank You Allah for my Mother

ada apa dengan november 24???

salam.....ada apa ya dgn hari ini???

alhamdulillah.......today is my ummi's birthday!!!!!happy birthday ummi.....i luv u soooooo mmmuuuucccchhhh.....terima kasih sangat2 atas segala jasa ummi.......may Allah bless u always.....moga ummi bahagia dunia akhirat.....diberikan kesihatan yg baik.....moga kita sama2 dikumpulkan d Syurga......

ummiku sayang, doakan anakmu yg jiwe slaloo kacau ni bahagia dunia akhirat......n......cepat2 bertemu jodoh dgn lelaki soleh yg x merokok,eh......ameeeennn ya Allah.............

just 4 my dear ummi,

I'm glad there's you....to hold my hand.....to share my dreams and understand.....
I'm glad there's you.....to make me smile....to have some fun and laugh a while....
I'm glad there's you....to dry my tears....to hear my thoughts and calm my fears....
I'm glad there's you....to help me cope....to share your strength and give me hope....
For all you are and all you do.....
Ummi....I'm so grateful that I have you....
Happy Birthday Ummi.....



Monday

have u ever....????

salam....

pernah k anda rase yg anda mcm give up dgn ape yg anda ade skrg???pernah rase nk g somewhere yg nobody knows u n u want to start anew???pernah rase nk lari dr ape yg anda buat n seolahnye mcm anda x pernah buat???pernah rase mcm anda dah x larat dgn ape yg anda wat skrg anda terase mcm nk wat mende laen???pernah rase down yg x tau nk ckp tahap ape n rase mcm nk tdo n ble sedar je bende yg selame ni menghantui anda dah settle so anda xyah pening2 kpale pk camne nk selesaikan problem tu or ape yg sebenarnye yg kusutkan kpale otak tu rupenyer2 hanye mimpi ngeri???

ohhhh...most of the time that is what i feel....jd minah yg jiwenye sokmo kacau adelah mende yg sgtlah x best....seriously, pernah je rase nk lari dr kl ni nok g jauhhhhhh so buleh start hidup baru.....penah je berangan jd genius so that i can apply further masters kt uk.....slalu je mimpi dpt peluang g melancong seluruh dunie so otak ni xyah susah2 pk masalah yg xtau ble nak selesai.......tp reality yg ak kne hadapi skrg adelah melalui hidup ak skrg...lari dr masalah hanye akan tambahkan masalah, bukan selesaikan masalah....

y oh y????x bersyukur k saye dgn nikmat yg Allah pade saye????knape sy slaloo sgt rase jiwe kacau even kadang masalah tu bkn besa sgt pon....slaloo sgt rase lemah n down ble ade bende berat kaco kpale.....kalah PM yg kne handle masalah negare....aduyai....rase mcm nk kne masuk kelas psychology plaks....nk handle prob kecik pon ak x mampu....i really failed emotional management....im so hopeless n helpless....ishhhhh....

tpkan Allah kate...hanye dgn mengingati Allah hati akan menjadi tenteram....nampak sgt, kan????huhu....sudah terang lg bersuluh.....we pray hard for the best....that 'best' may not necessarily inline with our definition of best...kite rase keje bagus gaji besar are the best 4 us.....think again....it may be not......kalo dgn keje bagus gaji besar tu menjarakkan kt dgn Allah, it's not best....it's worse.....tp ak as hamba slaloo nk ak punyer definition of best tu yg ak nak Allah makbulkan......ishk....Allah kate lg.....boleh jd ape yg kamu sukai itu adelah x baik utk kamu....boleh jd jugak, ape yg kamu benci tu baik utk kamu....Allah tahu tp kamu x tau....pengajaran utk ak adelah, jgn pernah bersangka buruk dgn Allah.....coz setiap yg berlaku tu pasti ade hikmahnya.....jgn pernah berputus harap dgn Allah.....we will always pray hard 4 da best....Insya Allah, Allah will show us da way.......lebih manis kalau Allah tunjukkan jalan k syurga....our job as His servant, laksanakan ape yg Dia amanahkan.......

dagangan sebahagian dr hambaNya telah pon Dia bayar dgn Syurga....ayuh, kt sama2 laksanakan perniagaan yg Allah dah janji akan bayar dgn syurga......INGAT!!!!jgn sampai rugi!!!!

menjemput bidadari~~~

salam....hari ni mode jiwang....nk share lirik jiwang dgn korang....ahaha....lagu ni ak dapat tyme bc novel hlovate....VERSUS yg besh gilos!!!!ak ske sgt lagu nih...hope u all will like it too......enjoy.....nk dengar kt utube ade.....


Bila yakin telah tiba,
Teguh didalam jiwa
Kesabaran menjadi bunga
Sementara waktu berlalu
Penantian tak berarti sia sia
Saat perjalanan adalah pencarian diri
Laksana Zulaikha jalani hari
Sabar menanti Yusuf sang tambatan hati
Dipenantian mencari diri
Memohonkan ampunan dipertemukan
Chorus:
Segera kan kujemput engkau bidadari
Bila tiba waktu ketemukan aku
Ya Ilahi Rabbi keras ku mencari diri sepenuh hati
Teguhkanlahku dilangkah ini
Dipencarian hakikat diri
Dan izinkan kujemput bidadari
Tuk bersama menuju Mu mengisi hari…
Kini yakin telah tiba
Teguh didalam jiwa
Kesabaran adalah permata
Dan waktu terus berlalu
Penantian tak bererti sia sia
Saat perjalanan adalah pencarian diri
Laksana Adam dan Hawa
Turun ke bumi terpisah jarak waktu
Dipenantian mencari diri
Memohonkan ampunan dipertemukan
Bidadari telah menyentuh hati
Teguhkan nurani
Bidadari telah menyapa jiwa
Memberikan makna

Friday

mahap...daku copy n paste aja....

salam.....ak nk kongsi sket ape yg ak jumpe...moge dpt manfaat kat korang jugak.....ak amek kat  comment dlm blog MO....


seratus said...

Sekadar menyampaikan. ……

Pesanan terbaik dari seorang rakan….

Assalamualaikum,

Just wanna share with everyone kisah benar yang saya lalui. Baru- baru ni ketika saya nak ke Surau berdekatan dgn rumah saya untuk sembahyang Isyak, seorang pak cik berjanggut putih dan berjubah putih dari jauh melemparkan senyum kepada saya. Kerana masih ada banyak waktu, saya tunggu pak cik berjanggut putih tu dan bertongkat yang tidak saya kenali itu.. Timbul di hati saya untuk jalan seiringan ke surau.

Bila beliau hampir pada saya, kami saling memberi salam. Orangnya sudah berumur. Tiba-tiba, pak cik itu memulakan perbualan. Beliau cakap dalam bahasa Melayu dan Inggeris yang agak baik. Beliau cakap semua ayat Quran baik dan penting, tapi ada tiga surah yang beliau ‘pegang’ betul-betul , dan beliau nasihatkan saya supaya pegang betul-betul juga. Beliau juga nasihatkan saya supaya pesan pada anak-anak supaya pegangnya betul-betul.

Pertama, kata beliau, surah Al-Fatihah. Selain penting untuk sah sembahyang, ia juga ada doa minta bantuan Tuhan dan mintak tunjukkan jalan yang betul. Mudah-mudahan dengan ‘menjaga’ bersungguh-sungguh surah Al-Fatihah, akan terbuka pintu bantuan dan jalan yang betul untuk kita, kata pakcik.

Kedua,
Surah Al-Ikhlas . Surah ini, katanya, s urah tauhid.
Kita mesti ingat Tuhan itu Esa dan semua amalan mesti untuk-Nya. Tak guna buat baik tapi tak ikhlas.

Ketiga, surah
Al-Kafirun , kata pak cik. Bahagian ini, menarik sikit. Pak cik tu cakap surah Al-Kafirun ada kena mengena dengan zaman sekarang, zaman globalisasi. Dalam zaman globalisasi, katanya, anak-anak saya mesti diajar supaya pegang betul-betul surah itu. Sebab, dalam zaman globalisasi, anak saya mungkin kena kerja atau belajar sampai ke Amerika atau ke mana-mana.

Kalau dia pegang pada surah Al-Kafirun, insya-Allah, dia akan selamat, kata pak cik. Dia akan bergaul dengan orang beragama lain, tapi dia sedar
‘untukmu agamamu, untukku agamaku’ .
Betul juga, fikir saya. Kemudian, pak cik cakap ada satu lagi perkara yang saya mesti pegang. Orang Islam, katanya, mesti ada tiga kekuatan.

Pertama, kekuatan minda

Minda, kata pak cik, ialah ilmu. Orang Islam mesti ada ilmu, termasuk ilmu moden, ilmu teknologi, ilmu teknologi maklumat (IT) dan > sebagainya kerana ilmu-ilmu itu perlu untuk hidup.

Kedua, kekuatan hati

Hati ialah iman, kata pak cik. Hati orang Islam mesti kuat supaya betapa banyak sekali pun ilmunya, dia sedar siapa yang lebih berkuasa. Bila ilmu ada iman, barulah ilmu dan hidup jadi betul. Kala u minda kuat tapi hati tak kuat, maknanya kekuatan tak seimbang dan ilmu boleh rosakkan iman, kata pak cik..

Ketiga, kuat fizikal

Pertama-pertama, kalau tubuh badan lemah, susah ilmu nak masuk dalam minda, kata pak cik. Kala u pun ada ilmu dan ada iman, jika tubuh badan tak kuat, susah nak beramal. Maknanya, kekuatan masih tak seimbang, katanya
.

Habis saja pak cik cakap pasal tiga surah dan tiga kekuatan, beliau minta diri dan hilang dari pandangan saya setiba nya di surau tersebut.
Terima kasih kepada pak cik berjanggut tu. Sebelum itu beliau berpesan agar saya sebarkan kepada yang lain. Pesanannya memang baik untuk saya sampaikan..

Iqra’…..!

Take a break……. .meditate. ..3 minutes & calm your mind…
Recite 3x :
1. Katakanlah (wahai Muhammad); ” (Tuhanku) ialah Allah Yang Maha Esa;
2. “Allah Yang menjadi tumpuan sekelian makhluk untuk memohon sebarang hajat;
3. ‘Ia tidak beranak, dan Ia pula tidak diperanakkan;
4. “Dan tidak ada sesiapa pun yang setara dengan-Nya”.

Setelah baca , kongsikan artikel ini kepada seberapa banyak rakan-rakan anda.

Wassalam .

Tuesday

~~~selamat hari raye haji!!!

salam....since esok raye n ak pon da start bercuti, xde maknenye ak mengadap komputer kan???sempena raye ni ak nk wish selamat hari raye haji....makan daging jgn sampai naek darah tinggi....bg yg blk kg tu ak pesan hati2....pandai2 jage diri.....ingat2lah org yg disayangi.....panjang umur kt jumpe lagi.......salam.... :)

penantian terjawab....sket la..... :)

salam......

ari selase lpas interview micro teaching tu ak g ofis mcm bese...ofimate sume tanyer ak ok k....n ak plak x tau camner nk trang kt dorang sume how was my experince even boss ak pon tanye cemane semalam???aduhai...gagap2 ak cite.....

mende 1st yg ak wat ialah ak try call MARA...punyelah susah nk dpt line....bz semedang....sabo je ak....da xdpt tu smbg la wat keje cam bese....pastu ak try call blk n setelah ak punye call tu di pass2 dkt mcm suare n nada, dpt la ak ckp dgn org yg sepatutnya....n setelah ak kne leter segale bagai, keputusan muktamadnyer, kalo ak still nk g micro teaching MARA ak kne g kuantan ari kames(11/11) utk wat micro teaching since 1 tempat 1 subjek.....accounting kt kolej prof MARA indera mahkota.....lg 1 hal xde kerja ak cari kerje....hoho....antare probs ak ialah 1) ak br cuti ari senin....takkan nk cuti lg hari kames....2) mak ak br cuti ari senin....rabu kne cuti ade hal kt sepital....takkan nk cuti lg ari kames teman ak???? 3) jawapan die adelah ak kne naek bas....kalo g naek bas,ak kne g sensorang n mesti g ari rabu sbb bas plg awal k kuantan pkul 8....jd nk overnight kt mane??? 4) sape nk anta ak g kolej Indera mahkota????......

heheh...punyelah byk persoalan....maklum...ak ni x pernah blaja jauh....dr sekolah menengah smpi u sume dekat2....x smpi sejam smpi.....nk harapkan ak yg sgt la x independent ni mmg sgt tragis ok hidup.....call kawan sane sini....anak kawan mak....siap sms dgn kawan mak yg dkt mekah nk wat haji mintak no anak dia nk mintak tolong.....to make it short....1) ak dpt je cuti ari kames....siap ak blk awal lg ari rabu aritu....2) mak ak x hanta....so mak ak x cuti....3) ak naek bus g kuantan pkul 6.30....smpi dkt pkul 11.....ank kawan mak ak amek kt terminal.....tdo kt umah die....ehehe....4) anak kawan mak ak jgak yg anta....sblm tu sggh opis die kt uia kuantan....merase la ak jejak uia kuantan yg gersang n sunyi sepi tuh....ahaha....luas bangat....tp bez lg uia gombak kan!!!!!

pengalaman micro teaching ak rase mcm teruk je.....kali ni ak mmg tawakal je....since preparation ak x brape mantap mcm yg 1st.....alhamdulillah ak dpt turn yg agak awal so ak habes pon awal....lpas abes tu anak kawan mak ak bawak ak mkn kt port die yg mmg bez tuh n then anta ak g terminal... so pkul 1 ak da slamat naek bas n smpi kl pkul 5.....alhamdulillah....indeed travel sensorang is all about ak ni da beso kne la brani n confident n tak begantung kt org sgt....

after all....pengalaman ak dgn MARA ni mengaja ak ttg sensitif dgn hak sendiri...means kalo ak mintak A n org bg ak B, ak x sepatutnya dgn redha berkate tu rezki ak...ak patut tanye knape begitu begini br terime begitu begini bukan terime bulat2 tanpe tau ujung pangkal.....n macam2 lg la kan.....melawat tempat org....berani....bukan senang ak ni nk bukak mulut mintak tolong....ak smpi pl nk dok hotel lg.....tp ape gunanye hidup sesame manusia kalo kite x gunekan kesempatan yg ade....at least ak berkenalan walau x akrab mane.....n dont ever give up before u try.....pluang x dtg slaloo...dpt x dpt tu soal laen...yg penting kite cube,rite????ehehe...pandai je ckp.......ade 1 lg stage ak dgn MARA ni....kalo lepas stage micro teaching br die akan panggil utk interview kt hq.....maybe ade kengkawan yg apply MARA cam ak ni.....all da best ok!!!!

mrsm oh mrsm......part 2!!!

salam.....

meh nk sambung citer kt mrsm tgb arituh!!!!sungguh ak ni sgtla x up2date!!!heheh...ske ati la kan....hoho.....tyme kami smpi mrsm tgb tu da dkt pkul 10 pg....smpi2 je tros parking kete n menapak la ak k pondok guard tanye kt mane tempat interview....buleh plaks pokcik guard tu kate cube adik tgk kt dewan sane...pakcik x sure la.....hoho.....ak pon wat muke slambe g la jengah kt dewan besar tu....intai punye intai yg ade hanyelah bdak2 skolah tgh ade klas dlm dewan tuh.....pastu tetibe ade nampak 1 bdak pkai baju sekolah warne biru( ak assume die pengawas la kan since tyme ak skolah dulu prefect pkai bj biru) tanye kot2 die tau kat mane dewan org wat interview....rupenyer bdak ni pon x tau....tp die bawak ak kt sekumpulan manusia yg pkai bj sukan....so ak pon confident je la yg kt situ kot tmpat interview....smpi2 situ ak ckp thanks kt bdak tu n then ak g register.....uwaaaaa.....cube teke ak dpt no baper????haha ak dpt no 18 out of 20....lg 2 mmg confirm x dtg so ak org last......huhuhu....sempat la ak practice, mkn, pusing2 sekolah, bace notice board, borak2 ngan mak, borak2 dgn bebudak yg tggu turn n cikgu2 yg jage turn interview still turn ak x sampai2....sungguh mmg penantian 1 penyeksaan...sekejap ak rase relax...sekejap ak rase cuak yg melampau smpai rase nk muntah.....tgh dok tggu 2 mcm2 tips yg ak konon2 dapat....konon nk attract panel tu punye attention la......haha....

pastu no ak kne pggl....cikgu tu sruh ak tggu kt luar sementare bdak sebelom ak masuk n habeskan turn die....tyme tu dkt pkul 2....bebudak sekolah kulu kilir lalu dpn ak....ade la beberape bdak lalu depan ak n tegur ak dgn panggilan cikgu.....tersengih2 ak cam kerang busuk ble bebudak tu panggil ak camtuh....haha...biar betik ak nk jadik cikgu nih????cam x layak jer....ahaha.....

at last smpi jgak turn ak.....dgn muke slambe ak masuk n perkenalkan diri.....kt dlm tu ade 4 org panel penilai.....2 laki 2 prmpuan....3 cikgu pj n 1 tu adelah pengetua...pastu ak cite sket psl diri sendiri....bla3....ak ckp degree n accounting n ak apply accounting tp dpt pj as subject utk micro teaching......dorg sume terkejut gler bler dgr ak ckp camtuh....tanyer ak x confrim blk dgn MARA hq n mcm2 lg la....coz dorg hanye amek bebudak sains sukan je utk jd cikgu pj.....ak yg cuak ni bertambah 100x cuak ble die ckp camtuh....so cemane naseb ak skrg nih????adekah ak kne tros balik je?????huwaaaa....sunnguh tyme tu ak rase blurr x tau nk wat ape.......tp ak ckp kt dorg ak still jgak nk tunjuk talent ak maen eh silap....ngaja volleyball......ak wat muke xde reaksi ....pkul bola tunggang terbalik sume smapai abes...dlm hati Allah je tahu ak sedih......huhu.....lepas da abes tu one of the panel tu cakap la....ni bukan ak cakap...heheh...ak ade talent mengaja tp sayang coz dorang x bleh judge ak....even ak better dr calon sblm2 tu...(tu utk hrtu la kan since tu ari senin...interview smpi hr jumaat...so sile jgn perasan ye miss jiwe kacau!!!ahaha) tp since ak bkan bdak sains sukan n mmg ak bkn apply pj , dorg suruh ak contact blk org MARA.....maybe ade kesilapan....huwaa....ak pulang hampe n keciwe n penat n pasrah...hahaha.....tp ak x rase tu adelah sia2......ok ape ak mlawat mrsm tgb....beso...nyaman....hehe...bebudak die bebaik....cikgu pon sgt berdedikasi....kalo ak sesaje xde reason g sane tu mgkin sia2....kot....yg paling mahal skali experience yg ak dpt....x mgkn ak dpt laen kali....

heheh...ape yg jd selepas itu?????nnt ak smbung yer kt next entry......

mrsm oh mrsm......

salam...semalam ari yg xtau la nk kate bertuah ke tak...papepon mmg Allah dah takdirkan perkara tu berlaku...alkisahnya....aritu ak ade mohon mara bahagian guru/lecturer....utk jadi guru Mara....setiap calon akan melalui 3 peringkat...aku kononnya nk jadik cikgu untuk bebudak terpilih la....so ak pon apply la.....untuk peringkat pertama, setiap calon kene melalui ujian personaliti bg menentukan kena tak kite punyer personalit utk jd cikgu.....alhamdulillah permohonan ak berjaya untuk amek ujian....tahu tak kat mana ak amek ujian tu????kat kolej kemahiran tinggi Branang...punyer la susah payah kitorang(ak n mak ak) baru dapat sampai sana....sesat segala bagai......ak punyer exam start pkul 12 n spatutnya calon kene sampai 30 minit sblm ujian tu start.....buleh plak ak sampai sane lg 5 minit ujian nk mula......alhamdulillah la ak dapat masuk even ak sampai lambat....ujian tu adelah ya atau tidak je die punye jawapan...sungguhpon begitu, punyelah byk soklan yg kne jawab....160 soalan mcq ok!!!da la 45 minit je......utk org skema macam ak, wajiblah ak bace soalan sampai abes utk ak hitamkan ya atau tidak tuh....ahaha...sungguhla ak kelenguhan tangan.....tyme ak jawab tak sampai separuh pon ramai org da start klua dewan....gamaknya da siap la tuh....huwaa....stress ok...da la ak duduk 2nd depan....dekat dengan kipas beso yg lajunya toksah cakap la....terbang2 kertas ak.....bile org depan ak klua lg stress sbb xde penghadang mmg melayang-layang je kertas ak....nok hitam jawapan pon susah...wonder org depan ak musti lg stress sbb dr awal xde org nk hadang...ahaha.....yg paling ak ngat soklan last skali...."adakah anda akan berasa cemburu jika kekasih anda atau orang yg rapat dengan anda bermesra dgn orang laen????"tentu2 la ak jelez....aduhai......ngat ak xde prasaan ker????kekeke...papepon bg ak hari itu berlalu dgn baik skali walau ak rase pesonaliti ak yg slalu jiwe kacau mcm x lpas je nk jd cikgu.....ahaha...

mase yg ditunggu pon tibe utk ak n calon2 yg laen check whether kitorang layak utk k peringkat ke-2.....tyme ak check on monday, name ak klua sbgai sile semak dr semasa k semasa......tyme tu ak xde la frust sgt.....then on tuesday kawan ak kol ak tanye ak dpt k x....coz die dapat wat micro teaching kt kolej mara kuantan....ak cakap la name ak still x kua....so jadinya malam tu ak ala2 sedih sangat n xde mood sgt2 nk g keje ari rabu.... tp takkan la ak x g keje kan?aku kan berdedikasi...musti la ak dtg keje jgak ari rabu tuh....first thing yg ak wat bile ak smpi opis adelah ak bkak comp, g website MARA, check name ak dpt k x.....tau x ape yg klua?????huahuahua.....name ak mmg la klua tp malangnye course yg ak dpt utk micro teaching tu sgt la jauh dgn bidang ak n subjek yg ak apply.....ak kne micro teaching subjek pj n dkt mrsm tun ghafar baba....ak yg lurus lg bendul ni pon percaya la yg MARA nk ak ajar pj instead of accounting yg ak blaja smpi nk pecah kpale....dgn confident nyer ak x confirmkan pon dgn MARA n dgn yakinnya ak percaye nilah rezki ak...tpakse tgglkan field ak n jump k satu field yg tsangat la asing utk ak...nak jadikan crite, 8/11 aritu bertemankan mak tercinte ak btolak dr kl pkul 6.30 pg k jasin.....sungguh ak x tipu yg journey ak k jasin was one of the momies yg ak takkan lipe smpai bebile.....dlm pkul 7 lebih, waktu tu ktrg dkt bangi tetibe je mak ak gtau yg temperature kete makin naek.....lagi 2 bar je nk masuk zone merah....huwaaa....cemane nih????jauh lg perjalanan nk smpi jasin...da la mende tu start pkul 9.....slow2 mak ak drive smpi r&r seremban n nk bg enjin sejuk dulu.....dlm pade ktrg tgh nk sejukkan enjin tu dtgla sorg apek cine menghulurkan bantuan yg sgt mahal harganye....ahahaha....pokcik tu check ape yg patut n gtau yg ape mende tah tersumbat n menyebabkan air x mengalir n menyebabkan kipas x pusing....memandangkan hanye ad ak n mak ak....n since kami tidaklah pandai sgt bab kete ni....memanglah kami hanye pasrah n tawakal je n percaye ape yg pokcik tu wat adelah utk kemudahan kami n spy kami selamat smpi ke jasin n dpt balik k kl balik dgn selamat......pokcik tu suruh follow die g senawang n dkt situ br die dpt nk baiki kete....setelah puas menunggu die ambek spare part n godak2 ape yg patut, sekelip mate je rm400 selamat melayang kt pokcik tu.....huwaaaaaa......patutla sblm klua umah Allah gerakkan hati ak utk bwk duwet lebih coz ak slalu mmg x bwk cash byk....tyme nk baya kt pokcik tu mak ak kire cash die x cukup n mmg duwet ak mmg bye2 kt pokcik tu...niat d hati utk sggh2 soping n mkn bez2 kt melaka hanye tggl angan2 je....buleh plak tyme kitorang sggh mkn kt r&r atm rosak x bley pakai....mmg dugaan sggh....makan je la ikut bajet ciput coz balance duwet yg ade sudah selamat isi minyak kete.....tp syukur makan bajet ciput pon still Allah bg kenyang n ktrg selamat smpi kl dgn selamat walau badan sgtlah letih n sengal......

eh....rase mcm ak skip je kisah ak tyme wat micro teaching tu?????ahahaha....nantikan sambungan dkt entry laen coz entry ni da pjg sgt......

jeng jeng jeng.......4 The Rest Of My Life♥¸.•*۰۪۪۫۫♥۰*•.¸♥Maher Zain

I praise Allah for sending me you my love
You found me home and sail with me
And I'm here with you
Now let me let you know
You've opened my heart
I was always thinking that love was wrong
But everything was changed when you came along
OOOOO
And theres a couple words I wanna say
For the rest of my life
I'll be with you
I'll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I'll be loving you....loving you
For the rest of my life
Thru days and nights
I'll thank Allah for open my eyes
Now and forever I I`ll be there for you
I know it deep in my heart
I feel so blessed when I think of you
And I ask Allah to bless all we do
You're my wife and my friend and my strength
And I pray we're together in Jannah
Now I find myself feel so strong
Yes everything was changed when you came along
OOOO
And theres a couple words I wanna say
For the rest of my life
I'll be with you
I'll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I'll be loving you.... loving you
For the rest of my life
Thru days and night
I'll thank Allah for open my eyes
Now and forever I I'll be there for you
I know that deep in my heart and now that you`re here
Infront of me I strongly feel love
And I have no doubt
And I'm singing loud that I'll love you eternally
For the rest of my life
I'll be with you
I'll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I'll be loving you.....loving you
For the rest of my life
Thru days and nights
I'll thank Allah for open my eyes
Now and forever I I'll be there for you
I know that deep in my heart.....

~~~seriously....kalo hayati lyric ni bebaik buleh bikin air mate gue gugur gitu....first tyme dgr mmg tersentap abes....huwaaaaa.....sape nk nyanyi lagu neh utk ak?????

maza??

~~~actually ni citer days before ramadhan aritu.....my dad ckp kat kitorang...."sempena nk ramadhan ni abah ade beli cd maza....."  
me: maza??? dr maza ade wat album ramadhan ker???mane2 nk tgk.....
abah:abah ngat nk bli SAMI YUSUF tp org kedai tu kate cd ni yg plg popular skang..... sambil tunjuk cd yg br beli kt aku.....
me:"sejak ble plak dr maza wat album laris kalah sami yusuf ni..."dalam hati aku berkata2....."lol abah....ni MAHER ZAIN la.....abah"....aduyai.....mati2 ak ngat dr maza wat album ramadhan.......haha....
abah:ble mase plak abah kate dr maza.....abah kate MAherZAin(MAZA)......
me:ni mmg kaklong knal sangat la......hehe....yay.....da ade cd MAZA!!!!!buleh dgr 4 da rest of my life juta2 kali   lagi.....hehehe.....tq abah bli cd yg sangat best ni.....i loike 100x.......

~~yay....officially im a blogger!!!

salam....hello everyone.....finally....i can declare myself a blogger!!!!haha....its never too late to start sumthin' right???even mcm mmg sgtla ketinggalan zaman coz br nk start berblogging.....better late than never lah.....otherwise i will never get the chance to experience life as a blogger kalo ak delay je....motif tulis blog?????saje je....kalo buleh nk tulis everything yg blaku kt ak n kat sekeliling ak so ak x lupe n ak bole gelak sorang2 balik bile ak bace pengalaman dolu2.....ye lah..kite hidup skali jer n byk perkara yg berlaku pd kt mungkin hanya akan blaku skali jer....amek pluang utk tulis so memories will Insya Allah still remain.....memandangkan im also a 'jiwe kacau' type of person most of the tyme, this blog can be my tempat luahan perasaan....huhu....some info about me:
    name: miss jiwe kacau.....since im a miss, im female......hehe.....
    umo: 20 plus plus.....
    location: somewhere around kl....malaysia
    status: bekerja....