Sunday

barakallahulakum..... :)

bismillahirrahmanirrahim....salam alaik....

owh....hujung minggu yang sangat hectic, tapi sangat menggembirakan....sangat happy untuk sahabat-sahabat yang selamat mendirikan rumah tangga....semoga baitul muslim yang didirikan sentiasa diberkati Allah....

gambar kenduri berjaya ditempel di sini dengan adanya kamera....keke....enjoy dengan gambar yang tak seberapa nih......hehe....best2 sebab dapat jumpa kawan-kawan semua....

hari sabtu, kenduri mimi dan pasangannya muhammad di jalan bukit petaling....


juga kenduri hanis and hafiz di subang....

hari ahad, kenduri abe dan dira di setiawangsa......

untuk semua pengantin, barakallahulakum....may Allah bless your marriage till Jannah....juga anak-anak yang soleh dan solehah yang menjadi penyejuk mata, penawar hati kalian.....

Tuesday

update versi ringkas.....ringkas la sangat......

bismillahirrahmanirrahim....salam alaik....

how are you, dear readers? harap-harapnya semua sihat-sihat belaka....just a short entry....at least bolehlah mengubat rindu di hati.....hati kamu atau hati aku???? keke... hati aku lah....setelah sekian lama tak menjengah, apalagi mencoret walau sepatah perkataan pun.....

niat di hati mahu sambung entry untuk jalan-jalan singapore haritu....tapi aku sangat tak berkesempatan untuk duduk dan menaip dengan senang lenangnya.....busy yang tersangatlah menyesakkan jiwa dan raga.....ditambah pula dengan keadaan diri yang tak berapa nak sihat....sakit kepala yang tak ada penghujung.....batuk yang tak baik-baik.....aku anggap itu semua kafarah dosa.....asyik sangat dengan dunia.....rindu pada kelas-kelas agama yang aku skip disebabkan badan yang sudah tak larat nak pergi....

oh, itu sahaja yang aku mampu tulis pada saat ini......aku sakit gigi...sakit dia merebak sampai kepala.....kamu wahai gigi bongsu, bila mahu habis tumbuh???? tiap kali kamu mahu membesar, tiap kali itulah kepala aku akan berdenyut-denyut seakan mahu pecah....makanan yang sedap pun aku tak ada selera mahu jamah....sadis betul.....tiap kali sakit, tiap kali tu aku fikir nak cabut aja.....tapi bila dah baik, aku lupa pulak.....haish......

p/s: harini 10 muharam 1433, genap aku 26 tahun (hijri)....menyambut ulangtahun kelahiran dengan berpuasa sunat......Our Lord, jadikan aku hambaMu yang banyak bersyukur....hamba yang sentiasa berusaha mencari redhaMu....jadikan aku Ya Allah, hamba yang sentiasa ingat dan rindu padaMu.....




Wednesday

journey to the south: day 2 - Universal Studio Singapore

bismillahirrahmanirrahim.....salam alaik.....

hari kedua kami di singapura, pukul 6.30am selak langsir, sudah terang benderang kat luar....wah.....time ni aku macam tak caya yang aku sekarang dekat singapore....hadoila...jakun sungguh....duduk dekat balkoni sambil intai-intai rumah orang....haha...takde kerja sungguh......lepas dah puas hirup udara segar, tunggu iqa siap-siap pergi sekolah.....lepas tu kami sambung tidur balik.....hoho....susah tahu nak bangun pagi bila duduk dalam bilik beraircond... 

sedar-sedar dah pukul 8 pagi.... abang long da selamat pergi kerja.....(tu la motip aku tidur balik, tunggu dia pergi kerja sebab malas nak pakai tudung dan tukar baju lengan panjang), kak ina pon da selamat hantar abam pergi school......

sementara kak ina masak breakfast nasi lemak, kami pon tunggu giliran mandi dan gosok baju.....sambil tu kak ina suruh survey tiket USS online....pasalnya, kami belum beli pun tiket USS tuh....sebelum ni, aku pernah nak beli online, tapi dia guna currency Singapore $....jadinya aku tak beli....lepas tu bila tanya kak ina, dia kata dia boleh tolong beli....

tapi bila dia check, kalau bayar pakai mastercard boleh dapat discount....malangnya, mastercard dia dekat adik dia ....so, dia pon tak beli lagi....

sambil dia masak, sambil dia tanya aku....ada tak kak long tiket murah??? ada discount tak???
sebab kalau beli online ataupun beli dekat kaunter, harga tiket kalau weekdays $66. kalau weekends $72. aku senyum jelah...pusing-pusing pon jumpa yang $66 tu aje..... boleh check harga sini....hehe....kebetulan pulak, sampai turn aku mandi, aku pass dekat angah tolong cari....tapi boleh pulak angah buat alasan busy layan ica....haha...last-last kak ina jugak yang carikan...call agent mana entah....Alhamdulillah, dapatlah tiket harga $55. hooooo.....jimat duit kami $11 equal to RM 27.50.....

lepas da siap-siap, kitorang makan nasi lemak kenyang-kenyang....dalam pukul 10 am, kak ina amik abam dekat school dia, lepas tu pergi amik tiket dekat.....aku tak tahu nama tempat tu...tapi dekat dengan city la.....on the way nak pergi tempat tu boleh nampak Singapore Flyer, Marina Bay.......

Singapore Flyer : huhu...kami tak berkesempatan nak naik benda alah ni.... picture taken waktu on the way nak pi ambil tiket USS....

Marina Bay : during the day.... perasan tak, atas 3 towers tu adelah bangunan berbentuk kapal.... ada hotel/cafe atas tu kalau tak silap....

sampai-sampai situ agent tu dah tunggu...dalam hati cuak jugak, kot-kotlah tiket tipu ke kan.....sebabnya, takde rupa tiket pon, cuma kertas A4 yang diprint yang ada tulis info and barcode.....selamat bayar, kak ina hantar kitorang dekat harbourfront station yang actually tak jauh dari tempat kitorang amik tiket........kak ina drop kami dekat situ, dan sekali lagi, kami kena settlekan semuanya sendiri.....

actually, sebelum bertolak, kak ina bagi kami sorang satu kad ez-link...kad ni ala-ala touch and go, gitu.......jadi, jimat lagi duit kami....tak yah pikir cost untuk fare....just touch and go saja....hoho

harbourfront station ni, dia link dengan shopping complex Vivocity....kat sini link dengan mrt harbourfront and monorail sentosa.....kami kena jalan kaki sikit dari tempat kak ina drop.....view kat sini cantik....siap ada air pancut lagi....



dari sentosa nak ke waterfront(USS monorail station), hanya selang 1 station je.....turun-turun tak yah touch dah.....sampai-sampai situ, sangatlah teruja.....lagi-lagi bila nampak globe universal yang berasap-asap tuh...keke..ramai pulak yang bergambo dekat situ......

erk, mana 1 nak pergi nih???

bagi orang yang pikir nak main je, macam aku, aku rasa geram je bila budak berdua ni(angah and cikcha) cakap "kaklong kejap, tangkap gambar sini" lepas tu.."kaklong, sini cantik....tangkap gambar jap..." "kaklong tak jadi,tangkap lagi sekali...." adoi....sabo je.....maklumlah, keluar rumah pon dah pukul 10, sampai situ mestilah lebih dari pukul 10.....sebabnya malam tu dorang ada Holloween Horrow Night(HHN), so haritu dorang tutup game pukul 6....jadi aku cam takut tak sempat nak round semua tempat...walaupun aku tahu, memang takkan dapat habis main semua...haha

USS ni terbahagi kepada 7 bahagian, Hollywood, Madagascar, Far Far Away, Lost World, Ancient Egypt, Sci Fi City and New York.....

dalam banyak-banyak ni, aku paling suka game dekat Sci Fi City...Battlestar Galactica: HUMAN vs CYLON...sebabya, ada roller coaster yang tersangatlah best dan tersangatlah mencabar......CYLON.....kitorang panggil roller coaster biru....aku main 2 kali kot....haha....roller coaster ni gerun sikit sempat dia takde tapak, means bila korang melayang-layang dekat udara, and bila kedudukan korang waktu itu adalah kaki di atas dan kepala di bawah, korang boleh nampak kaki korang tu macam terkapai-kapai dekat udara.....haha...

roller coaster merah, HUMAN.....pon agak gerun jugak...sebabnya, dia takde penghadang bahu.....selalu kan macam boleh peluk tubuh...sekali peluk penghadang bahu tu la....tapi ni upper body macam terbuka....dia hadang kaki je.....tapi yang ni bagi aku tak takut and tak sebest CYLON.....aku relax je bukak mata sebab dia takde terbalik-terbalik macam CYLON.....second time aku naik cylon, aku macam nak bukak mata jugak, tapi still, bila da tergolek-golek tu aku mampu jerit dengan mata tertutup rapat....huhu...


Battlestar Galactica: HUMAN vs CYLON


kat ancient egypt, ada 1 roller coaster yang tersangat lah best jugak....event dalam building, tahap mencabar dia agak tinggi jugak....sebabnya, first time kot aku naik roller coaster mengundur.....dalam gelap pulak tu.....memang best lah....tak tahu nak describe macam mana....hehe....

Revenge of the Mummy

kiranya, kalau pergi USS, memang wajiblah naik 3 roller coaster yang tersangat best ni.....kalau tak, agak rugilah sebab mahal kot tiket masuk, RM 137.50 tu kalau beli dekat agent....kalau harga biasa, RM 165 and weekend RM 180.....haha....

yang lain-lain pon best jugak.....macam Shrek 4-D Adventure.....kira macam tengok shrek dekat cinema....tapi yang bestnya sebab 4d.....kalau dorang tengah tunggang kuda, kerusi kita pon bergerak macam tengah tunggang kuda....kalau keldai bersin, air liur dia pon kena dekat muka kita...kalau ada labah-labah tengah jalan, macam dia jalan dekat kaki kita......hehe....

overall, memang pengalaman aku di USS sangat best...and aku experience benda baru....tempat solat campur laki perempuan....bayangkan, tepi aku orang laki solat....belakang aku laki lain pulak solat...tepi sana lagi, ada suami isteri solat jemaah 2 orang tu...memang berterabur.....huhu...mula-mula aku masuk tu, aku pun confused nak masuk....tapi orang2 yang ada kat dalam tu cakap...."masuklah....tempat ni campur"....betul ke apa yang aku nampak ni??? huhu....kat USS, kira aku jama' zuhur asar, lepas tu tunggu masuk maghrib, jama' maghrib isya' terus.....

da lepas solat semua, lega kot...hati, fikiran lapang je....kitorang dengan bersenang lenangnya pusing-pusing kedai souvenir, telek apa yang patut.....beli mana yang berkenan...pejam mata je tengok harga...penat dah asyik nak mengira je.....haha....malas dah nak kali 2.5....keke.....

dah puas bergambar, beli mana yang berkenan, baru tersedar yang perut tersangatlah lapar.....mana tak laparnya, sepanjang dekat USS kami hanya alas perut dengan roti twiggies je.....nak jimat duit punya pasal!!!!!kami pon melangkah pulang.....naik monorail, pergi harbourfront balik.....

dekat harbourfront a.k.a vivocity, kami cari foodcourt.....Alhamdulillah dekat vivocity ada 1 foodcourt that called Banquet yang serve halal food.....

time ni, kitorang lepak agak lama lah jugak.....pasalnya, kaki sangat sakit sebab jalan tak berenti.....dekat 2 jam la duduk-duduk makan, minum air....bergambar tak hengat.....kat sini ada jual air dark chocolate yang tersangatlah sedap....harganya $2.00...aku makan nasi putih, telur mata kerbau, sup and ayam masak black paper yang harganya $5.50.....kalau tak convert, bagi aku sangat murah.....dah lah sedap....banyak pulak tu.....memang berbabaloi lah......

da dekat pukul 10, kitorang pun memulakan journey pulang ke tanah merah dengan menaiki mrt.....satu yang aku noticed, escalator mrt sangat laju!!! nasib tak tergolek.....sebab selalu escalator dekat putra kan agak slow.....jadi, sesapa yang baru first time nak naik mrt, extra carefull bila guna escalator!!!

mrt singapore sangat panjang dan sangat laju!!! lepas tu, mrt dia boleh nak kata, menghubungkan seluruh singapura....cuma kena exchange ikut route yang kita nak pergi....sebab lain destination, lain line (eg: circle line, north south line, etc) dan lain tingkat ( mrt dia 2 tingkat yang membawa kepada destinasi yang berbeza)

sebagai contoh, untuk kami pulang dari harbourfront station ke tanah merah, kami guna north east line ke Outram Park, lepas tu exchange guna east west line straight ke Tanah Merah....tapi yang bestnya, semuanya dihubungkan  ditempat yang sama...beza tingkat je....

p/s: nak senang berjalan keliling Singapore, boleh ambil map ni dari kaunter mrt.....

sampai-sampai tanah merah, called kak ina cakap dah sampai....lepas tu kak ina kirim iqa and abam jemput kitorang dekat mrt.....dekat je rumah kak ina dari station...5 minit jalan kaki da sampai......

heh, penat wo.....kaki sakit gila macam nak tercabut.....pesanan tuan tanah, pergi jalan tempat orang, better pakai sneakers or sport shoes.....kalau tak pon, pakai selipar tapak rata je.....otherwise, bakal mengundah padah...kekeke...










Monday

journey to the south: day 1 - mimpi jadi realiti

bismillahirrahmanirrahim....salam alaik.....

hari yang dinanti tiba juga....kembara yang diangan dari awal tahun, bakal menjadi kenyataan......perasaan aku bercampur-baur....maklumlah, kali pertama ke tempat orang, pelbagai persoalan timbul....dalam hati tak putus-putus berdoa agar Allah mudahkan urusan kami sepanjang pengembaraan kami ke sana.....

perasaan cuak yang paling tak terbendung......banyak kali aku check, passport ada tak, duit bawak tak, tiket keretapi balik sini bawak tak....ade pape yang tinggal tak...selamat tak naik kapal terbang...cuaca kat sana ok tak???? hoho..... 

kami pi singapore hari khamis, bersamaan 27/10/2011.tiket flight kami pukul 7.50 malam dan kami kena check in pukul 7.15.....aku dah siap niat nak musafir.....

kami bertolak dari rumah pukul 4 lebih....maklum, takut jalan jam sebab orang balik kerja....sepanjang perjalanan nak ke LCCT tu, hujan kejap turun kejap tak...makin nak sampai, makin lebat hujan...abah and umi just drop kami dekat pintu masuk LCCT....lepas tu memang kami terpaksa urus sendiri....

keadaan di LCCT tidaklah seperti KLIA yang cantik itu....sangat sempoi dan tak besar mana.....kami print kami punya boarding pass...makan sandwich yang aku sediakan sebelum bertolak....meng'qada' hajat apa yang patut....dan sadly, kitorang terpaksa habiskan air mineral yang aku cadang nak bawak waktu pergi USS....sayang sangat nak buang air tu.....tapi nak buat macam mana, nak buang botol yang masih berisi air lagilah sayang...

lepas pukul 7.15, kami pon pi lah dekat pintu untuk perlepasan antarabangsa....lalu dekat kawasan imigresen....waktu pegawai imigresen tu check kami punya passport, aku terdengar pegawai imigresen kaunter sebelah cakap dekat orang sebelah aku yang dia kene renew passport dia 6 bulan sebelum passport expired.....blablala.....cemana kesudahan aku tak tau....

lepastu kene lalu dekat tempat scan....beg adik aku bunyik sebab beg dia exceed cecair...rupa-rupanya, air untuk contact lenses dia dengan toner muka dah lebih limit untuk minimum liquid.....lepas dipujuk-pujuk, dirayu-rayu,maka puan tu kasi kami lepas....sebabnya, kami balik malaysia nanti tak naik flight....hoho...this is applicable untuk bag yang diletak di cabin...kalo korang bawak luggage letak dekat 'bonet', tak de masalah....

sampai kami dekat gate T8, aku tengok panjannya barisan....semua pakat nak gi singapore, ka??? disebabkan hujan lebat, flight kami delay 15-20 minutes.....bila gate bukak ja, perasaan gemuruh kembali mengambil tempat...macam tak caya je, aku nak naik kapal terbang...bila dah naik kapal terbang pun, masih rasa macam mimpi....sebabnya, tempat duduk macam dalam bus...agak sempit dan padat......

cuma bila sikit-sikit kapal terbang bergerak dan berlepas, baru lah aku caya yang sekarang ini, aku naik kapal terbang....teruja lah juga bila kulihat pemandangan darat semakin kecil...disebabkan waktu malam, lampu-lampu yang bersinar-sinar semakin hilang dari pandangan....yang ada hanya gelap malam.....

waktu tengah 'terbang', pramugari yang cantik manis tu bagi kami sekeping kertas yang kami kene isi.kertas ni ada 2 bahagian...dua-dua bahagian ni, pegawai imigresen singapore akan cop. bahagian yang lebih besar pegawai tu akan ambil, bahagian yang lebih kecil, kami kena simpan dan submit before kami leave singapore....perlu diingatkan, kertas kecil tu kena simpan sekali dengan passport dan jangan buang.....sebab aku hampir-hampir nak buang....huhu....pasalnya tak baca arahan dekat kertas tuh....yang paling dahsatnya, kene isi - where to stay in singapore??? - huhu... i dont know- nak tulis geylang orang tu percaya ka???

Alhamdulillah, kami selamat sampai dekat changi aiport dalam pukul 9.30(lebih kurang la...aku tak sure sangat) cantik sungguh itu airport....kami keluar je terus link dengan dalam airport....situasi tu aku pernah tengok dalam cerita jepun...tapi aku tak ingat cerita apa....

sampai-sampai je, kami terus on handphone....tak dak line langsung....huhu....try wi-fi pon tak buleh....alamak....cemana nak inform kakak sepupu yang kami dah selamat sampai??? keluar je dari tempat arrival, kami pi tanya kot ada cyber cafe kami nak online......mujurlah kat situ kami buleh mintak password wi-fi dari information counter, and hanphone adik aku agak canggih......

percaya tak???? kami berhubung hanya melalui facebook!!!! alhamdulillah, tak lama lepas kami message dkt fb yang kami tunggu berdekatan burger king, muncullah 2 wajah yang sangat-sangat kami kenali!!! abang long and abam(abang long's only son)..... alhamdulillah ya Allah...kalau tak memang plan tido kat airport je malam tu....haha.....

rupa-rupanya, dari airport ke rumah abang long tidaklah jauh mana.....hanya 15 minit perjalanan dengan menaiki kereta, sampailah kami ke tempat teduhan kami sepanjang pengembaraan kami di sana.....

Casa Merah @ Tanah Merah......tak sangka, tak dapat jejak tanah merah Kelantan, kami jejak tanah merah Singapore!!!!kekeke.....

actually, waktu dalam kereta, abang long tanya, "dah makan ke belum???" kami dengan malu-malu kambing nye  cakap lah...."makan dah" huhu...padahal perut lapar..... "kita tengok apa yang ada kat rumah dulu ye, kalau macam tak best kita pergi makan" 

sampai-sampai rumah abang long, letak beg, terus kak ina, a.k.a isteri abang long ajak keluar makan......kak ina ajak iqa aka anak abang long yang sulung ikut sekali....girls' night out....sebabnya, kami yang perempuan je yang keluar.....kedai makan tu sangatlah tak jauh dari rumah abang long....dekat dengan Bedok Market.....

jangan terperanjat ye, walaupun sudah malam, walaupun tempatnya macam dekat kedai tomyam banyak-banyak, walaupun sekejap....kereta, parking kena bayar!!! 

huhu....first time tengok menu, mak oi!!!mahalnya!!! walaupun harga yang tercatit dekat menu mee bandung $5.00, penang char keow teow $5.00, air milo $2.00, air bandung $2.00.....haha...ini disebabkan kepala ni automatik dok kali harga yang tercatat dengan 2.5.....kekeke......

$1.00 = RM 2.50.....jadinya, air milo ais yang aku minum itu berharga RM 5.00 dan mee bandung yang aku makan itu berharga RM 12.50....jumlah harga dinner aku adalah RM 17.50.....hoho.... bila aku dapat je apa yang aku pesan, wow....banyaknya mee bandung dia....wow, besarnya gelas air dia!!!! kalau ku tahu, ku kongsi aja......disebabkan kak ina yang belanja makan, sedaya upaya aku cuba nak habiskan mee bandung tu.....malangnya, walau sekuat mana usaha aku, aku hanya mampu habiskan air milo je......hoho...time-time lapar gini, terbayang mee bandung yang sedap yang aku tak habiskan tu!!!! :(

kami sampai umah dah dekat pukul 12..... yang syioknya rumah abang long air paip ada panas sejuk........macam kat hotel nun.....bukan setakat shower, air sinki kat bilik air, air sinki dapur pun ada panas sejuk.....memang superb lah rumah dia!!!! dah la toilet pon cantik gila!!! siap ada pintu kaca lagi...hehe....mandi-mandi, solat jama' maghrib isyak, mata pon dah tak boleh dibukak.....teruja ke hapa ke, tu tolak tepi dulu....nak kena regain energy.....sebab hari yang mencabar bakal menampakkan diri......

next : universal studio singapore, here we come!!!!






journey to the south: pengalaman kali pertama :)

bismillahirrahmanirrahim...salam alaik.....

kembara aku ke kota singa merupakan antara pengalaman terindah yang tak mungkin aku lupa.....pengalaman yang sangat manis untuk dikenang....

banyak perkara yang menjadi 'kali pertama' aku buat.....antaranya:

since aku tak pernah melangkau luar jajahan tanah melayu, terpasalah aku buat passport, kan...aku buat passport dekat pejabat imegresen sri rampai.....mak ai....ramainya orang!!!!! sebabnya aku buat passport hari sabtu!!!! aku sampai dalam pukul 9.30 macam tu, pukul 1 lebih sikit, baru settled semua.

untuk buat passport, benda yang korang perlukan adalah 2 keping gambar berukuran passport dan salinan mykad.

untuk nak dapat angka giliran, korang kene isi dahulu borang dengan lengkap...borang ni aku ambil dari guard yang bertugas....dah dapat nombor giliran, korang tunggulah sampai nombor korang dipanggil....masa ni, korang kene submit borang yang korang dah isi, sekali dengan gambar dan salinan mykad....

lepas tu, tunggu lagi nombor korang dipanggil untuk buat bayaran....RM 100 untuk 2 tahun, RM300 untuk tempoh 5 tahun....aku just buat untuk 2 tahun....

lepas tu, tunggu lagi nombor korang dipanggil....kali ini untuk mengambil passport korang yang sudah siap.....pertama kali aku pegang passport yang ada gambar diri sendiri, aku rasa macam aku bebas boleh pergi mana aje yang aku nak....kekekeke....

kembara aku kali ini juga, pertama kali aku naik kapal terbang.....kekeke.....walaupun sekadar airasia, aku tetap terbang di udara....hohoho.....kebetulan time tu ada promotion, kami dapat harga yang agak baik.....tapi, pergi je lah....balik, kali pertama aku naik keretapi.....hoho.....

yang selebihnya, kali pertama lah aku gi jenjalan tanpa family, kali pertama jugak aku jenjalan hanya aku, angah and cikcha.....

pengembaraan kami di kota singa akan aku cerita dekat next entry....ini hanya sinopsis sahaja....haha.....til then...




Sunday

malaysia, im back!!!!

bismillahirrahmanirrahim....salam alaik....

eceh, title kat atas tuh macam poyo la pulak....kekeke....alhamdulillah....aku sudah selamat kembali ke pangkuan keluarga.....percutian aku selama 3 hari lebih ke singapura sudah tamat!!!! i'm home!!!! alhamdulillah.... Allah mudahkan urusan...alhamdulillah....kami selamat pulang tanpa ada insiden yang tak diingini berlaku.....

Insya Allah, kalau ada rezeki, aku nak kongsi pengalaman aku yang tak seberapa dengan kalian semua....tapi bukan sekarang la eh....sangat tidak larat!!!! almost 10 hours duduk dalam kerata api....aku rasa nak pengsan.....nasib tak patah pinggang!!!!

memandangkan esok aku kerja, kenalah rest well...otherwise ada yang tersengguk-sengguk buat kerja sat lagi......hehe.....

Wednesday

selamat tinggal, Malaysia!!!! jangan rindu aku!!!

bismillahirrahmanirrahim....salam alaik.....

im going to singapore, tomorrow!!!! aku masih tak percaya yang hari yang ditunggu-tunggu bakal tiba esok.....
excited + takut + gemuruh + lain-lain perasaan yang tak dapat dikenal pasti......hohoho....

for the very first time, aku bakal meninggalkan bumi yang bertuah ini....walau pon tak jauh mana, still tempat itu bukan dalam peta Malaysia.....haha

cadangnya, esok malam kami bakal 'terbang' ke kota singa, hari jumaat pergi universal studio singapore(uss), hari sabtu jalan-jalan, hari ahad pagi Insya Allah balik kuala lumpur balik......

dari changi, Insya Allah sepupu kami (abang long) yang kerja dekat sana jemput and kami akan tumpang tidur rumah dia...jadinya, soal accommodation and makan tak yah risau sangat.....cuma kena sedia makan waktu kami dekat uss ja nanti.....dan juga duit tambang.....manalah tahu kalau abang long tak dapat hantar depan pintu pagar uss tuh....hari kerja, kan!!!????

hopefully, hari sabtu time kami nak pusing-pusing kota singa, abang long tak busy dan sudi membawa kami berjalan-jalan....ngeh3x.......

kuberdoa juga cuaca sentiasa berada dalam keadaan baik sepanjang berada di sana.....dan semoga Allah permudahkan urusan kami sepanjang kami bermusafir......

oh, hatiku debar-debar tapi barang masih belum siap dikemas.....sindrom yang dari dulu masih tak baik-baik....aku paling tak suka packing-unpacking barang....juga menggosok baju......i just hate ironing.....tapi benda tu la yang aku terpaksa buat hari-hari.....

doa sangat-sangat supaya semuanya akan berjalan dengan baik dan selamat.....tak boleh nak suka-suka sangat...sat lagi karang menangis.....

tak sabarnya cik nur nak jumpa iqa, abam, ica and baby amani.....wendu bangat cik nur sama kalian....hopefully ica and amani tak nangis bila cik nur dukung nanti!!!! janji, tau!!!

p/s: sambung balik packing.....huhu...doaakan kami selamat pergi dan pulang....debar-debar ni tak pernah naik kapal terbang......hohoho...semoga aku tak act like the 'jakun' one....hoho




Thursday

saya gembira hari ini :)

bismillahirrahmanirrahim....salam alaik...

I've been very very busy lately....handle 2, 3 kerja dalam satu masa, kalau diikutkan hati, mahu aje aku lari...tapi by hook or by crook, nak tak nak kena buat juga....dan mesti disempurnakan sesempurna yang mungkin....

this is due to encik bos yang akan Insya Allah pergi haji akhir bulan ni, mana-mana kerja yang dilabel VVIMatter kenalah disettle sebelum encik bos fly.....oh...aku jadi sangat stress!!!

especially kerja yang berkaitan dengan client, saman, lhdn, court, tax, yang nak kena berkejar ke sana ke sini....seriously, i need extra energy, extra patient, and i have to work more effective and more efficient...lebih-lebih lagi hujung bulan ini, aku juga bakal terbang.....unfortunately, aku hanya terbang sampai singapore sahaja.....

sebut pasal kerja, bila aku pergi nak uruskan hal-hal tu, jumpa sapa-sapa yang patut, senang-senang je mereka-mereka ini campak-campak je aku suruh pergi sana, jumpa pegawai tu...bila jumpa pegawai tu, pegawai tu kata mereka tak handle kes macam kes client aku...suruh pergi jumpa pegawai ni kat blok ni tingkat ni...pegawai ni pulak kata kena jumpa pegawai nun kat tingkat nun pulak....

pegawai nun pulak kata, evidence tak cukup...bla....bla...bla....apasal haritu bila aku called pihak anda cakap macam senang je benda tu nak settle? bila dah jumpa, macam-macam pulak nak kena bawak....haish....memang sangat-sangat menguji kesabaran.....

lagi pulak, in order to bring evidence konon-kononnya, kena la pulak bukak fail-fail lama....nak korek balik bilik kebal...cari maklumat apa yang patut....huwaa...part ni yang aku paling tak suka...sebabnya, aku sudah selesema...gatal hidung....bersin....hidung sumbat tak boleh bernafas.....sadis

at the same time, client yang aku tengah handle perangainya macam-macam pulak....hadoi, lama-lama aku boleh jadi gila, tahu!!!! seriously, aku stress!!!

tapi, life must go on, bukan??? disebalik kesukaran, bukankah ada kemudahan???" verily, after each difficulty, there's a relief" .....bila dah susah-susah...akan datang senang....lepas sedih-sedih, akan datang gembira!!!

yang senangnya, aku tak kerja harini....yang gembiranya, aku boleh duduk depan laptop...jalan-jalan...pusing-pusing kat internet.....hehe....

p/s: ya, aku gembira hari ini.....walaupun.....esok kerja dan stress bakal bersambung semula...hoho
p-p/s: thank you kasihsuci_sanzms and Black Jeepsu for being the 8th and 9th follower.....kamsahamida ;)



updates versi kucar barai... ;p

bismillahirrahmanirrahim...salam alaik....

kaifa halukum???? ana bikhair, alhamdulillah...... 

oho, since lama tak update banyak benda yang aku nak cerita...tapi memandangkan aku sedang mengalami sindrom jiwa kacau, agak terbantut idea di kepala....huwaaaaa....aku stress kerja!!!!

just to inform, majlis amanah rakyat aka MARA ada buat iklan untuk rekrut pensyarah/guru MARA ambilan 2012....sesiapa yang berminat mahu menjadi pendidik, bulehlah mengisi borang permohonan sesegera yang mungkin....sebab tarikh tutup 7/10/2011.

selain tu, kementerian pendidikan Malaysia aka KPM juga sudah keluarkan iklan untuk kursus perguruan lepasan ijazah sekolah rendah j-qaf  aka KPLI-SR (j-qaf).....and sesiapa yang berminat, sila beli no PIN di bank simpanan nasional aka BSN sesegera yang mungkin juga sebab tarikh tutup permohonan 9/10/2011. last beli pin 7/10.

selain dari itu, silalah ke jobsmalaysia/jobstreet untuk mendapat maklumat kerja kosong....hoho...

***

 baca paper tadi, ada segmen tanya pendapat artis tentang perlaksanaan hukum hudud di malaysia....sangat-sangat sedih baca pendapat mereka...pendapat yang sangat-sangat menunjukkan ketidak-tahuan yang jelas tentang hukum Tuhan....nak salahkan siapa???

for God sake, artis bukanlah orang yang sesuai untuk tanya pendapat tentang agama......bimbang kalau jawapan yang mereka bagi bakal merosakkan aqidah mereka sendiri dan umat islam...hudud hanya sesuai dekat negara arab tapi tak sesuai laksana di malaysia?? hudud tak sesuai untuk non-Muslims??? Allahuakbar.... apa benda ni?? kalau tak tahu, tak jelas, nyatakan saja....paling koman pun, selidik tahu, jangan main cakap sembereno.....

Allah yang cipta kita, hukum Tuhan itu sesuai dilaksanakan di mana-manapun, di zaman apapun.......Dia Maha Tahu apa yang terbaik untuk hambaNya....mana mungkin undang-undang yang direka oleh yang dicipta mampu menandingi undang undang dari yang Maha Pencipta???

kalau dikata negara kita belum sesuai, tidak mampu untuk laksanakan semuanya sekaligus, cukup kalau setiap sepuluh tahun satu......selepas sepuluh tahun, laksanakan lagi satu hukum, sampai akhirnya kesemua hukum Allah itu tertegak.....

adakah kita tidak mahu negara kita diberkati Allah?? adakah kita tidak mahu negara kita dipimpin ketua yang adil lagi dicintai Allah??? adakah kita tidak mahu negara kita aman damai bebas dari segala masalah jenayah yang semakin hari sudah tidak terbendung?? 

menuntut ilmu itu wajib....bukan setakat ilmu sains, math segala....belajar pendidikan islam bukan hanya untuk ustaz ustazah....bukan pilihan terakhir bila tak layak masuk universiti.....kita wajib belajar sebab Islam itu the way of life....bagaimana nak hidup cara Islam kalau tak tahu tentang Islam?? janggal bila laksana sunnah??? rasa kolot nak tiru cara Rasul????

please, please, please....... kalau bukan umat Islam sendiri yang nak tegakkan agama Allah, kalau bukan umat Islam sendiri yang nak laksanakan Sunnah Rasul, siapa lagi yang boleh diharapkan??? mari, mari....mari ambil tahu tentang cara hidup yang diredhai Allah....

"Ya Allah, selamatkan kami umat di akhir zaman....dengan iman yang terpelihara..."

p/s: im sorry for the kucar kacir.....jiwa kacau belum hilang lagik.....





Friday

saya tidak berjaya :(

bismillahirrahmanirahim....salam alaik.....

juma'ah mubarakah, everyone!!! kaifa halukum? ana bikhair, alhamdulillah.....

masih ingat cerita aku pergi exam ptd 16 julai yang lalu? result dia sudah keluar....hohoho...i couldn't make it to the next round....tapi aku tak sedih pon....sebabnya, mari kita ambil exam sampai lulus.....hohoho....

to those yang berjaya, congrats and all the best....to those yang senasib dengan aku, kita cuba dan cuba lagi....fighting!!!!

Thursday

full house again :)

bismillahirrahmanirrahim.....salam alaik....

bersempena dengan cuti panjang hari Malaysia, adik-adik yang tinggal di hostel sudah pulang ke pangkuan keluarga dan meriuh-rendahkah rumah yang sudah sedia riuh......

esok juga, family maklong datang dari kampung dan tumpang tidur di rumahku...bertambah-tambah meriahlah rumah....ku suka!!!

agenda hari esok, kami nak pi beraya a.k.a melepak dekat rumah mak ngah di selayang....Insya Allah hari Sabtu nak pi rumah pak cik di puncak jalil....dan Insya Allah juga, hari Ahad nak pi kenduri rumah si dia yang pernah bertakhta di hati....huhuhu.....

mintak-mintak hati ini terkawal bila melihat dia dan pasangan berdua di pelaminan...jangan terpengsan sudah....hohoho......

p/s: terpaksa menolak beberapa undangan open-house dan kenduri kahwin...minta maaf sangat-sangat....nak buat guane, aku adalah satu yang tak boleh dibelah hatta setengah inci pon....buat bakal pengantins, selamat pengantin baru....barakallahulakuma wabaraka'alaikuma wajama'abainakuma fikhair....semoga berbahagia hingga syurgaNya.....

Tuesday

~~ cerireta raya....

bismillahirrahmanirrahim...salam alaik....



hohoho...motip aku letak dua ketul gambo ni???? saja-saja....nak tayang gambo anak-anak sedara merangkap cicit uwan yang berjumlah 3 orang ituh....

cicit uwan memang 3 orang je since cucu uwan yang ramai-ramai tu, hanya abang long je yang dah kahwen....huhu...

tapi dalam gambo diatas, cicit uwan hanyalah si pipi gebus dan si jejaka kacak...yang baju kotak-kotak itu adik bongsu aku merangkap maksu budak berdua tu...tapi si baju kotak-kotak itu tidaklah dipanggil maksu....budak berdua tu panggil kakak saja!!!

sungguh tidak aci!!!! aku terpaksa menelan hakikat yang aku tidak muda lagi....sudah tua matang dimamah usia.....sadis tahu, nak menjawap soalan-soalan cepumas dari uwan dan makcik-makcik semua.....bila kak long nak kawen??? kak long dah ada calon ke???? aduhai, sukarnya menjadi cucu ketiga merangkap cucu perempuan sulung!!! abang ngah!!!!jangan kawen lagi sebab tak sanggup rasanya kak long menjadi center of attention untuk menjawap soalan yang tak ada jawapan!!!! lebih-lebih lagi Insya Allah, cikcha, merangkap cucu kelima bakal kahwen tahun depan!!!

****

okay, stop!!! bukan itu motip aku tulis entry ini....entry ini nak cerita pasal raya itu hari.....

malam raya....

 punyalah berdentum-dentum bunyi mercun memenuhi ruang angkasa....sakit telinga macam gegendang nak pecah....yang paling geramnya, budak bertuah mana entah yang baling mercun dalam balang kaca sampai pecah berderai, sampai aku yang tengah solat ni hampir-hampir nak melompat sebab terkejut punya pasal....terasa macam tengah zaman perang....mujur je bukan bom atom yang budak-budak ni dok baling......hohoho....tak boleh tidur, okay!!! 

pagi raya....

macam biasa, pagi raya bangun awal walaupun tido lewat.... mandi sunat segala....makan lemang, rendang, nasi himpit, kuah kacang dan kuih raya yang sangat sedap itu....tapi malangnya, aku tak dan nak solat raya pakai baju raya sebab baju tak siap gosok, lagi...hohoho....sapa suruh tak gosok awal-awal....jadinya, aku pinjam jubah ummi pergi solat raya....

kami anak beranak solat raya di masjid jamek dekat pekan rembau....dari luar, masjid itu nampak besar, hakikatnya, ia masih tidak dapat menampung jumlah jemaah yang ramai itu....tapi Alhamdulillah, solat sunat Eid berjaya dilaksanakan.....

biasalah hari raya, ziarah sedara mara yang juga jiran tetangga....rumah sebelah kanan, masak sedap, kita makan...rumah sebelah kiri masak sedap juga....kita makan lagi....rumah depan, rumah belakang....ingat nak rasa je.....alamak....lazatnya!!!!....kita sumbat lagi...hoho....memang tak boleh main rasa-rasa je....sebab akan end up makan bertambah-tambah juga....nak buat macam-mana....orang di kampung memang masak sedap!!!!

2 thumbs up!!!!

raya kedua.....

raya kedua, kami sekeluarga pi beraya rumah sedara belah umi pulak....

kami pi satu rumah saja....rumah wan acu....aduhai, sesat pulak...nak buat cemana...setahun sekali ja pi....lagi pulak dok tengah ada construction....huhu....

balik dari beraya, family pakcik and family maksu sampai.....tengah ralit berbual sampai pulak makngah and adik-beradik pakngah dari kuala lumpur....penuh rumah uwan dari depan sampai belakang...kalau sebut family makngah, terselit la itu si pipi gebus...and the gang.....hohoho...

petang raya kedua tu abah, umi, kaklang, bangteh, and kakchik balik kl dulu....tinggallah aku, kakngah, and diksu di kampung....malam tu kami pi tido umah maklong....konon nak layan nur kasih the movie....semangat aku nak tengok....bila dah tengok....gila tak best itu movie.....boring tahap tertido....hohoho....

raya ketiga....

sanak saudara yang sangat ramai itu planned untuk masak nasik minyak....sedapnya!!!!tak payah susah-susah tunggu kenduri kawen...masak sendiri aja....tapi biasalah...makcik-makcik ni mana paham jawapan geleng kepala aku tuh...ke buat2 tak paham????

lepas makan tu, kami pi beraya dekat seremban....aku and maksu terus balik kuala lumpur.....buleh pulak on the way nak pi seremban tu tetibe aircond kereta bocor.....mak oi....mandi peluh kami tengah-tengah panas....sabaq ja na!!!!

jadinya....hari raya itu ada suka ada duka....ada gembira ada sedih......Alhamdulillah.....

sampai sini saja cerita raya...hohoho....

p/s: mahu meng'wish diri sendiri...selamat hari lahir, auliya'....semoga apa yang dilakukan diberkati Allah....terima kasih sahabat-sahabat atas ucapan dan doa....

Wednesday

~~patah hati vol. 2

bismillahirrahmanirrahim...salam alaik....


huhu....tak dak apa nak kongsi, melainkan sekeping gambaq yang meremuk-redamkan jantung, hati, limpa, hempedu segala....hohoho....

buat ashraf muslim and wife, selamat pengantin baru.....barakallahulakuma wabaraka'alaikuma wajama'abainakuma fikhair....
may Allah bless your marriage till Jannah....

p/s:

let's pray:


(25:74)"رَبَّنَا هَبْ لَنَا مِنْ أَزْوَاجِنَا وَذُرِّيَّاتِنَا قُرَّةَ أَعْيُنٍ وَاجْعَلْنَا لِلْمُتَّقِينَ إِمَامًا"

"Our Lord! Grant unto us spouse and offspring who will be the comfort of our eyes, and give us (the grace) to lead the righteous."

Sunday

menjelang raya....part 2

bismillahirrahmanirrahim...salam alaik....

moh nak sambung balik cerita tadi.....hari ahad a.k.a 28 ramadhan, kami bertolak dari Kuala Lumpur pulang ke Rembau lebih kurang 11.30am.....Alhamdulillah sangat-sangat sebab traffic agak lancar....kami sampai kampung pukul 1 lebih sikit....sampai-sampai je, nampak mak long dengan wan tengah masak rendang ayam....baunya sangat-sangat menggiurkan.....hohoho...

belum sempat duduk, mak long ajak kami ronda seremban lepas maghrib...mak long nak cari kasut....aku and angah pon setuju je lah ....

since hanya family aku aje yang baru sampai.....suasana rumah wan masih terkawal dari kebisingan melampau...aku masih bebas memegang remote astro dan menonton apa aje channel yang aku nak....kalau tidak, jangan haraplah....dari pagi, ke petang, ke malam.....tak habis-habis kartun.....buleh muntah darah aku....hohoho......

jadinya, malam itu, aku, angah, mak long, cikcha(cousin aka anak maklong) and tunang cikcha, kami merewang pergi jusco seremban 2....ramai gila orang.....parking penuh gila....yang tak tahan tu, plat kereta sokmo W** or B** yang banyak....yang N** ade la 2, 3 ketul termasukla kereta cikcha....haha

ronda punya ronda, akhirnya masing-masing dapat apa yang nak dibeli, pastu tunang cikcha tanya, ada nak makan pape ke.....last-last singgah senawang beli McD....adoyai.....orang lain raya baju longgar, aku sengaja mengetatkan baju....huhu...

malam tu, aku and angah tido rumah mak long.....sahur makan nasi berlaukkan rendang ayam wan yang sangat lazat itu......kena makan banyak sikit....sebab siangnya, kudrat kami bakal digunakan untuk mengemas rumah wan dan memasak juadah hari raya......juga juadah special untuk buka puasa....letih tahap nak patah pinggang, you all!!!!

tapi berbaloi, la....sebab dapat tolong wan.....bukan selalu pon kami sapu sawang dan mop lantai rumah wan....setahun sekali, aja....hohoho

suasana rumah wan pon da semakin kecoh sebab family mak uda pon da sampai....jadinya, tak dapek da la nak conquer remote astro, dah.....huhu...

oh...oh...cerita raya kita sambung entry lain pulak....hopefully buleh letak gamba since cerita panjang-panjang ni, aku tak larat nak tulis....korang pon mesti tak lalu nak baca....ahaha...sampai jumpa lagi.....

menjelang raya....part 1

bismillahirrahmanirrahim...salam alaik....

Alhamdulillah, dapat juga akhirnya duduk di depan laptop kesayangan setelah berhari-hari dok mengadap makanan yang lazat & menggemukkan, minuman yang bergas lagi berkalori tinggi, pinggan mangkuk di sinki yang asyik bertimbun walau dah jenuh basuh still tak surut, saudara mara, sahabat handai, rakau taulan, sepupu sepapat yang tak pernah fail memeriahkan dan menceriakan hidup...Alhamdulillah...

how's your raya, everyone? my raya was very great, Alhamdulillah....
erm....nak mula dari mana, ya? banyak sangat benda yang aku nak cerita.....hehe....

moh aku nak cerita how aku melalui detik-detik terakhir Ramadhan....mula dari aku start cuti, bersamaan hari sabtu,  27 ramadhan.....

sabtu itu, kami adik beradik bertungkus lumus buat kuih raya....mula buat kuih pukul 7.30 am, dekat pukul 6pm baru siap bakar semua...lenguh tangan aku dok membancuh, mengacau, menguli segala bagai...siap tangan aku melecur tak tahan.....sebab gelabah takut hangit punya pasal, aku pegang dulang pakai kain nipis...and kain nipis lagi kecik itu tidak dapat membalut tangan aku...and jari aku yang tidak berbalut itu telah terpegang dulang yang sangat panas itu....maka, melecurlah jari kelingking itu...hohoho...

disebabkan seharian bertungkus lumus buat kuih raya, malamnya, aku and family berbuka puasa di sini.....


Sawarabina Cafe, dekat Jalan Kuantan, dekat dengan tapak lama Eye On Malaysia....taman tasik titiwangsa

apa yang bestnya dengan cafe ni???
owh, makanan dia sangat lazat!!! sedap tahap tak tahu nak cakap macam mana...
boleh view tasik...time siang la...malam nampak lampu-lampu from KLCC and bangunan sekitar...
overall aku memang suka sangat dengan makanan dia....nasi dia sedap gila!!!

tapi yang tak bestnya, kawasan dia agak sempit....cafe dia memang sempoi...santai, gitu...
tapi maybe sebab kitorang pi sana weekend, manusia sangat ramai.....paling ramai itu orang arab la...rasa macam aku dekat Dubai pulak...ahaha.....

bukan nak kata, tapi korang pepaham je la arab ni....mana tahu beratur....suka ambil banyak dan suka membazir....i cakap based on my own experienced....

waktu dah dekat nak berbuka baru kitorang boleh amek lauk...yang malaysians ni dah siap2 beratur...sekali pak2 mak2 arab ni datang terus jadi huru hara and berebut-rebut....adoyai, awak ingat awak je ke yang puasa??? kami pon puasa and kami pon lapar....and kami bayar sama jer harga macam yang awak bayar....

apa yang menjadi kekesalan aku ialah, meja belakang aku diduduki oleh family arab...aku tak tahu lah Arab Iran ke, Mesir ke Iraq ke, Lubnan ke....yang penting muka memang orang timur tengah....
depa ambik, mak aiiiii.....nasi banyak, kambing banyak, kuih banyak, semua banyak....bukan setakat banyak, tapi banyak gila!!!! dan yang menyedihkan, bukan setakat family arab tu aja....buleh nak dikata kalau meja penuh pinggan, lauk pauk segala tu sure meja orang arab....
dan mensadiskan lagi, lauk tak berapa nak cukup and hatiku sayu lagi pilu bila depa tak habis makan, semua itu masuk ke dalam tong sampah!!!! 

adik aku bengang gila sebab tak dapat rasa kambing...huhu...padahal tu lah yang kitorang aim nak rasa dulu...hohoho...yang bengangnya, tukang serve tu bila aku hulur pinggan, dia kasi satu ketul je....bila mintak lebih dia kata limit 1 je....yang pak arab tu buleh pulak dia kasi sampai membukit lauk kambing je.....memang bengkek je hati.....

lepas da siap makan tu solat maghrib dekat surau yang tak jauh dari cafe tu....tapi yang menguji jiwa raga, buleh pulak surau muslimat blackout dan air pili setitik pon tak keluar...adoyai, jawapnyer, amek wuduk dekat toilet berbayar n solat dalam gelap.....

pastu gerak gi masjid negara untuk solat isyak and solat terawikh....
nak jadi cerita, since kami pi 2 kereta, satu ayah aku bawak, satu aku bawak...
waktu nak balik, disebabkan aku drive terhegeh-hegeh sikit, maka terlepas la aku, dan aku salah masuk jalan....buleh pulak jalan jemmed teruk tak bergerak.....

dari buleh sampai awal sebab terawikh habis 9.30 (selalu solat dekat UIA pukul 10 lebih sikit baru habis) aku sampai umah dekat pukul 11.00... sabar sesabarnye jelah....huhu...tapi yang syoknye, sampai je rumah, dok melantak kuih raya macam tengah hari raya....

hoho...tapi sedih sikit sebab kuih raya yang aku buat tak berapa nak jadi......yang keras, keras sangat....sampai buleh tercabut gigi...yang lembut pulak, baru pegang je, kuih dah bertukar jadi debu...huwaaaaa....mujurlah rasa mu tetap sedap walau ada yang jadi kuih serbuk dan ada yang jadi kuih batu....merajuk lah aku tak mo buat dah kuih raya tahun depan.....kita beli, saja!!!!

hari ahad....masa untuk pulang ke kampung halaman!!!! yeay!!!!

apa yang kami buat hari ahad itu???? sambung next entry!!!!lalala 

Friday

Eid Mubarak, everybody!!!

bismillahirrahmanirrahim....salam alaik....

sedih sayu vs gembira ceria....
dekat-dekat nak raya memang aku selalu begini....
perasaan yang bercampur baur....

sedih sebab Ramadhan yang sangat-sangat istimewa bakal pergi meninggalkan kita semua...
entahkan dapat ketemu atau tidak Ramadhan yang akan datang, hanya Allah yang tahu.....

sayu bila mengenangkan balik apa yang aku dah buat setakat ini, tak sampai tahap yang aku dah setkan waktu awal-awal Ramadhan tiba....
banyak yang aku rancang nak buat tapi aku still tak dapat nak achieve that target....
 manusia memang hanya  mampu nak rancang, tapi whether apa yang di plan tu can be implemented or not, kita tak ada kuasa nak tentukan....


tapi yang paling sedih sayunya, duit aku sengkek gila bulan nih....huhu

gembira sebab bulan syawal nanti raaaamai sahabat-sahabat yang akan mendirikan rumah tangga....
hujung minggu penuh dengan jemputan kahwen....
dan sudah pastinya jemputan untuk open house....
setelah menguruskan badan masa bulan puasa, lemak-lemak akan kembali mengambil tempat di hari raya....


ceria sebab syawal bakal menemukan kembali aku dengan budak-budak comel, kecoh, kepoh, riuh segala bagai tuh....wendu bangat kak long sama kamu-kamu semua wahai adik-adik sepupuku tersayang....
tidak sabar juga mahu ketemu anak-anak buah kesayangan....cik nur tak sabar mahu gomol abam, ica and baby amani......hohoho....


gembira ceria sebab dapat makan kuah kacang mak long yang super lazat....aku tak pernah jumpa lagi kuah kacang yang sedap gila macam yang mak long masak...ahaha...even mak aku, nenek aku pon tak dapat nak challenge kesedapan kuah kacang mak long...simply superb!!!
huwaa, pasti lepas raya jerawat naik banyak!!!!


p/s: dear Muslim readers, selamat menyambut aidilfitri....maafkan segala salah silah silap, terlanjur kata, terkasar bahasa...sungguh, aku hanya manusia hina yang tak lepas dari melakukan dosa....







Tuesday

sedihlah :(

bismillahirrahmanirrahim...salam alaik....

apa khabar kalian??? aku baik-baik aja....alhamdulillah....

hati makin sedih, hati makin pilu....hati makin terasa berat bilamana ramadhan yang mulia ini bakal berlalu....apakah aku sudah memanfaatkan ramadhan sebaik-baiknya??? Ya Allah, beri aku kekuatan untuk memanfaatkan masa yang masih tinggal...moga ia tidak berlalu dengan sia-sia....

p/s: entry ini memang panjang ini aja....huhu...sedihlah....

Thursday

~terbaik.....ummi, ummi, ummi ;)

bismillahirrahmanirrahim...salam alaik....

just nak share video...khas untuk ummiku tersayang....juga untuk ibu-ibu sedunia.....love you, ummi...soooo much!!!


Sunday

Tashiru- Kembali

bismillahirrahmanirrahim....salam alaik....

i'm sharing a very good video/lyric from Tashiru....Kembali....





harapan dari setiap insan kesenangan serta ketenangan
menjalani hidup ini tanpa ada cubaan

sayang harapan itu tak pasti kerna cubaan akan terjadi
tuk menguji sabar diri dan ketaqwaan...

akankah kita tetap tegar menjalaninya dengan keikhlasan
ataukah terjerumus ke dalam keputus asaan

katakanlah kami ini adalah miliknya Allah
yang akan kembali kepadaNya kapan dan di mana saja

dan berdoalah mohon ampunan dari semua kesalahan
agar mendapat keredhaan dan pertolongan

sayang harapan itu tak pasti kerna cubaan akan terjadi
tuk menguji sabar diri dan ketaqwaan...

akankah kita tetap tegar menjalaninya dengan keikhlasan
ataukah terjerumus ke dalam keputus asaan

katakanlah kami ini adalah miliknya Allah
yang akan kembali kepadaNya kapan dan di mana saja

dan berdoalah mohon ampunan dari semua kesalahan
agar mendapat keredhaan dan pertolongan....dalam ujian...

Wednesday

hebat pasangannya hebat.... :)

bismillahirrahmanirrahim...salam alaik....

aha....tak dak apa-apa yang menarik aku nak kongsi...cuma satu ja yang aku dapat hasil dari jalan-jalan facebook aku malam ni.........lelaki hebat selalunya isteri dia orang hebat...wanita hebat, suaminya orang hebat juga....

lebih manis lagi, mereka bukan hanya hebat pada kacamata dunia, meraka hebat dalam gelanggang dakwah juga.....

p/s: mari perbaiki diri jadi hebat...supaya dapat pasangan yang hebat juga....mode: gembira dalam sendu, banyak gila wedding invitations pas raya nih....barakallahulakum wahai bakal pengantins!!!

- to my dear zaf that i love and miss soooo much, may Allah bless ur marriage till Jannah....kenangan bersamamu takkan kulupa....huhu....rasa macam baru semalam aku, kau dan ben duk buat mesyuarat tingkap, berbicara tentang masa depan....now, you yang mengorak langkah dulu ke depan....since you paling tua, i relakan je you langkah dulu...ahaha... jange lupo kami deh bilo mu doh nikoh....do'a2 kami buleh cepak2 ikut jejak langkah mu....do'akan jugok kami buleh dapak suami soleh supo mu.....huhu....

Saturday

peringatan indah buatku-versi copy paste

bismillahirrahmanirrahim... salam alaik...

artikel ini aku copy and paste dari facebook kak dina....moga bermanfaat...


Terima Kasih atas email ni sister Anfaal....
  
Dari Abu Hurairah radhiyaAlllahu ‘anhu, bahawa suatu ketika Nabi sallaAllhu ‘alaihi wasallam memberi khabar gembira kepada para sahabatnya seraya bersabda;
“Telah datang kepada kamu bulan Ramadhan, bulan yang penuh berkah, Allah mewajibkan untuk berpuasa. Di bulan ini pintu-pintu syurga dibuka dan pintu-pintu neraka ditutup; sejahat-jahat syaithan dibelenggu. Di dalamnya ada satu malam yang lebih baik dari seribu bulan. Barangsiapa yang terhalangi dari mendapatkan kebaikan (pahala) malam itu; bererti dia telah terhalangi untuk mendapatkan kebaikan yang banyak” (HR. Ahmad dan An-Nasa’ie disahihkan oleh Syu’aib al-Arnauth)

Dalam khutbah Baginda yang panjang sempena menyambut Ramadhan, RasululuLlah s.a.w bersabda antara lainnya;

“Celakalah orang yang tidak mendapat ampunan Allah di bulan yang agung ini. Kenanglah dengan rasa lapar dan hausmu di hari kiamat. Bersedekahlah kepada kaum fuqara dan masakin. Muliakanlah orang tuamu, sayangilah yang muda, sambungkanlah tali persaudaraanmu, jaga lidahmu, tahan pandanganmu dari apa yang tidak halal kamu memandangnya dan pendengaranmu dari apa yang tidak halal kamu mendengarnya. Kasihilah anak-anak yatim, niscaya dikasihi manusia anak-anak yatimmu...

Bertaubatlah kepada Allah dari dosa-dosamu. Angkatlah tangan-tanganmu untuk berdoa pada waktu solatmu keranaa itulah saat-saat yang paling utama ketika Allah Azza wa Jalla memandang hamba-hamba-Nya dengan penuh kasih; Dia menjawab seruan mereka ketika mereka menyeru-Nya, menyambut mereka ketika mereka memanggil-Nya dan mengabulkan doa mereka ketika mereka berdoa kepada-Nya.

Wahai manusia! Sesungguhnya diri-dirimu tergadai kerana amal-amalmu, maka bebaskanlah dengan istighfar. Punggung-punggungmu berat kerana beban (dosa) mu, maka ringankanlah dengan memperpanjangkan sujudmu.
Ketahuilah! Allah ta’ala bersumpah dengan segala kebesaranNya bahwa Dia tidak akan mengazab orang-orang yang solat dan sujud, dan tidak akan mengancam mereka dengan neraka pada hari manusia berdiri di hadapan Rabb al-alamin.

Wahai manusia! Barang siapa di antaramu memberi buka kepada orang-orang mukmin yang berpuasa di bulan ini, maka di sisi Allah nilainya sama dengan membebaskan seorang budak dan dia diberi ampunan atas dosa-dosa yang lalu. (Sahabat-sahabat lain bertanya: “Ya Rasulullah! Tidaklah kami semua mampu berbuat demikian.”

Rasulullah s.a.w meneruskan: “Jagalah dirimu dari api neraka walaupun hanya dengan sebiji kurma. Jagalah dirimu dari api neraka walaupun hanya dengan seteguk air.” 

Wahai manusia! Siapa yang membaguskan akhlaknya di bulan ini ia akan 
berhasil melewati sirathol mustaqim pada hari ketika kaki-kaki tergelincir.

 Siapa yang meringankan pekerjaan orang-orang yang dimiliki tangan kanannya (pegawai atau pembantu) di bulan ini, Allah akan meringankan pemeriksaanNya di hari kiamat. 

Barangsiapa menahan buruk perilakunya di bulan ini, Allah akan menahan murkaNya pada hari ia berjumpa denganNya. 

Barang siapa memuliakan anak yatim di bulan ini, Allah akan memuliakannya pada hari ia berjumpa denganNya. 

Barang siapa menyambungkan tali persaudaraan (silaturahim) di bulan ini, Allah akan menghubungkan dia dengan rahmatNya pada hari ia berjumpa denganNya.

 Barang siapa memutuskan kekeluargaan di bulan ini, Allah akan memutuskan rahmatNya pada hari ia berjumpa denganNya. 

Barangsiapa melakukan solat sunat di bulan ini, Allah akan menuliskan baginya kebebasan dari api neraka.

 Barangsiapa melakukan solat fardhu baginya ganjaran seperti melakukan 70 solat fardhu di bulan lain. 

Barangsiapa memperbanyak salawat kepadaku di bulan ini, Allah akan memberatkan timbangannya pada hari ketika timbangan  meringan.

 Barangsiapa di bulan ini membaca satu ayat al-Qur’an, ganjarannya sama seperti mengkhatam al-Qur’an pada bulan-bulan yang lain” (HR Ibnu Huzaimah)

Friday

tarbiah Ramadhan

bismillahirrahmanirrahim...salam alaik....

jumaah mubarakah, everyone.....hari ni da 5 Ramadhan...how' life? 

apa khabar puasa kita? apa khabar amalan kita? semangat Ramadhan kita? makin bertambah dan bertambah dan bertambah??? hendaknya semangat Ramadhan kita terus kukuh dan semakin marak lagi... dalam menjalani tarbiah Ramadhan, sudah pasti hari-hari yang dilalui sedikt berbeza dengan hari-hari biasa....ujian, cabaran, dugaan pastinya lebih hebat... yang pasti, kesabaranlah yang diperlukan dalam mendepani halangan tersebut.... bersabar dan tingkatkan kesabaran....Insya Allah, Allah bersama dengan orang-orang yang sabar...

rabu malam haritu, ada tazkirah sebelum solat terawikh...beza antara "living" and "alive"... kalau kita hidup di dunia ni bangun pagi, pergi kerja, balik kerja, makan, tidur, lepas tu esok bangun, ulang rutin yang sama, kahwin, dapat anak...samalah kita macam haiwan ternak. kita hanya "living". 

tapi kalau kita bangun pagi kerana Allah, makan kerana Allah, kerja kerana Allah, kahwin kerana Allah, makan kerana Allah, tidur kerana Allah, kita "alive"

manusia yang "alive", hidupnya punya aim. punya target. hidup untuk akhirat. bukan untuk dunia semata-mata...hidup di dunia. membuat bekal sebanyak-banyaknya....sebagai bekalan di alam sana...alam yang sangat asing yang tidak terjangkau dek akal dan fikiran kita....

andai semua perkara yang kita lakukan semuanya kerana Allah, itulah ibadah...itulah yang dituntut kepada makhluk yang bernama jin dan manusia....tapi sekarang, kita specifickan pada manusia...sebab aku manusia...korang-korang yang baca ni pun manusia, kan????

sabda Nabi saw yang more or less begini maksudnya, "semua umatku akan masuk syurga, kecuali sesiapa yang enggan masuk." para sahabat bertanya, "Ya Rasulullah, siapakah umatmu yang gila yang tidak mahu memasuki syurga?" Rasulullah menjawab, yang masuk Syurga adalah umatku yang melaksanakan suruhanku, yang tidak masuk syurga adalah yang enggan melaksanakan suruhanku"

"Wahai orang-orang yang beriman! Peliharalah diri kamu dan keluarga kamu dari neraka yang bahan-bahan bakarannya: manusia dan batu (berhala); neraka itu dijaga dan dikawal oleh malaikat-malaikat yang keras kasar (layanannya); mereka tidak menderhaka kepada Allah dalam segala yang diperintahkanNya kepada mereka, dan mereka pula tetap melakukan segala yang diperintahkan." (At-Tahrim:6)
mari berdoa,
 "Wahai Tuhan kami! Berilah ampun bagiku dan bagi kedua ibu bapaku serta bagi orang-orang yang beriman, pada masa berlakunya hitungan amal dan pembalasan" (Ibrahim:41)
memang aku ingat nak berpuasa dari menulis di blog. tapi ayat ini buat aku pikir 2 kali: 
"Dan berilah amaran (wahai Muhammad) kepada manusia yang ingkar itu jangan mereka lupakan hari kiamat yang padanya mereka akan didatangi azab, kerana pada saat itu, orang-orang yang berlaku zalim akan merayu dengan berkata: "Wahai Tuhan kami, (kembalikanlah kami ke dunia dan) berilah tempoh kepada kami hingga ke suatu masa yang dekat, supaya kami menyahut seruanMu (untuk mengesakanMu dan mentaati perintahMu), dan supaya kami menurut ugama yang disampaikan oleh Rasul-rasul itu". Dan (rayuan mereka akan ditolak dengan dikatakan kepada mereka): "Tidakkah kamu telah diberikan tempoh untuk berbuat demikian, dan bukankah kamu telah bersumpah (semasa kamu dalam dunia) dahulu, bahawa keadaan kamu tidak akan mengalami sebarang perubahan?"  (Ibrahim:44)
berpesan-pesan sesama manusia.....sebenarnya akan mengingatkan diri yang alpa juga... semoga kita sentiasa berada di atas laluanNya....
"Ingatlah! Sesungguhnya segala yang ada di langit dan di bumi adalah kepunyaan Allah. Awaslah! Sesungguhnya janji Allah itu adalah benar, tetapi kebanyakan manusia tidak mengetahui." (Yunus:55)
perbanyakkanlah membaca Al-Qura'an dan terjemahannya sekali. aku menangis bila kali pertama membaca terjemahan surah As-Saf ayat 10-13:

"Wahai orang-orang yang beriman! Mahukah Aku tunjukkan sesuatu perniagaan yang boleh menyelamatkan kamu dari azab seksa yang tidak terperi sakitnya? 

Iaitu, kamu beriman kepada Allah dan rasulNya, serta kamu berjuang membela dan menegakkan ugama Allah dengan harta benda dan diri kamu; yang demikian itulah yang lebih baik bagi kamu, jika kamu hendak mengetahui (hakikat yang sebenarnya). 

(Dengan itu) Allah akan mengampunkan dosa-dosa kamu, dan memasukkan kamu ke dalam taman-taman yang mengalir di bawahnya beberapa sungai, serta ditempatkan kamu di tempat-tempat tinggal yang baik dalam Syurga " Adn ". Itulah kemenangan yang besar. 

Dan ada lagi limpah kurnia yang kamu sukai, iaitu pertolongan dari Allah dan kemenangan yang cepat (masa berlakunya). Dan sampaikanlah berita yang mengembirakan itu kepada orang-orang yang beriman.