Wednesday

journey to the south: day 2 - Universal Studio Singapore

bismillahirrahmanirrahim.....salam alaik.....

hari kedua kami di singapura, pukul 6.30am selak langsir, sudah terang benderang kat luar....wah.....time ni aku macam tak caya yang aku sekarang dekat singapore....hadoila...jakun sungguh....duduk dekat balkoni sambil intai-intai rumah orang....haha...takde kerja sungguh......lepas dah puas hirup udara segar, tunggu iqa siap-siap pergi sekolah.....lepas tu kami sambung tidur balik.....hoho....susah tahu nak bangun pagi bila duduk dalam bilik beraircond... 

sedar-sedar dah pukul 8 pagi.... abang long da selamat pergi kerja.....(tu la motip aku tidur balik, tunggu dia pergi kerja sebab malas nak pakai tudung dan tukar baju lengan panjang), kak ina pon da selamat hantar abam pergi school......

sementara kak ina masak breakfast nasi lemak, kami pon tunggu giliran mandi dan gosok baju.....sambil tu kak ina suruh survey tiket USS online....pasalnya, kami belum beli pun tiket USS tuh....sebelum ni, aku pernah nak beli online, tapi dia guna currency Singapore $....jadinya aku tak beli....lepas tu bila tanya kak ina, dia kata dia boleh tolong beli....

tapi bila dia check, kalau bayar pakai mastercard boleh dapat discount....malangnya, mastercard dia dekat adik dia ....so, dia pon tak beli lagi....

sambil dia masak, sambil dia tanya aku....ada tak kak long tiket murah??? ada discount tak???
sebab kalau beli online ataupun beli dekat kaunter, harga tiket kalau weekdays $66. kalau weekends $72. aku senyum jelah...pusing-pusing pon jumpa yang $66 tu aje..... boleh check harga sini....hehe....kebetulan pulak, sampai turn aku mandi, aku pass dekat angah tolong cari....tapi boleh pulak angah buat alasan busy layan ica....haha...last-last kak ina jugak yang carikan...call agent mana entah....Alhamdulillah, dapatlah tiket harga $55. hooooo.....jimat duit kami $11 equal to RM 27.50.....

lepas da siap-siap, kitorang makan nasi lemak kenyang-kenyang....dalam pukul 10 am, kak ina amik abam dekat school dia, lepas tu pergi amik tiket dekat.....aku tak tahu nama tempat tu...tapi dekat dengan city la.....on the way nak pergi tempat tu boleh nampak Singapore Flyer, Marina Bay.......

Singapore Flyer : huhu...kami tak berkesempatan nak naik benda alah ni.... picture taken waktu on the way nak pi ambil tiket USS....

Marina Bay : during the day.... perasan tak, atas 3 towers tu adelah bangunan berbentuk kapal.... ada hotel/cafe atas tu kalau tak silap....

sampai-sampai situ agent tu dah tunggu...dalam hati cuak jugak, kot-kotlah tiket tipu ke kan.....sebabnya, takde rupa tiket pon, cuma kertas A4 yang diprint yang ada tulis info and barcode.....selamat bayar, kak ina hantar kitorang dekat harbourfront station yang actually tak jauh dari tempat kitorang amik tiket........kak ina drop kami dekat situ, dan sekali lagi, kami kena settlekan semuanya sendiri.....

actually, sebelum bertolak, kak ina bagi kami sorang satu kad ez-link...kad ni ala-ala touch and go, gitu.......jadi, jimat lagi duit kami....tak yah pikir cost untuk fare....just touch and go saja....hoho

harbourfront station ni, dia link dengan shopping complex Vivocity....kat sini link dengan mrt harbourfront and monorail sentosa.....kami kena jalan kaki sikit dari tempat kak ina drop.....view kat sini cantik....siap ada air pancut lagi....



dari sentosa nak ke waterfront(USS monorail station), hanya selang 1 station je.....turun-turun tak yah touch dah.....sampai-sampai situ, sangatlah teruja.....lagi-lagi bila nampak globe universal yang berasap-asap tuh...keke..ramai pulak yang bergambo dekat situ......

erk, mana 1 nak pergi nih???

bagi orang yang pikir nak main je, macam aku, aku rasa geram je bila budak berdua ni(angah and cikcha) cakap "kaklong kejap, tangkap gambar sini" lepas tu.."kaklong, sini cantik....tangkap gambar jap..." "kaklong tak jadi,tangkap lagi sekali...." adoi....sabo je.....maklumlah, keluar rumah pon dah pukul 10, sampai situ mestilah lebih dari pukul 10.....sebabnya malam tu dorang ada Holloween Horrow Night(HHN), so haritu dorang tutup game pukul 6....jadi aku cam takut tak sempat nak round semua tempat...walaupun aku tahu, memang takkan dapat habis main semua...haha

USS ni terbahagi kepada 7 bahagian, Hollywood, Madagascar, Far Far Away, Lost World, Ancient Egypt, Sci Fi City and New York.....

dalam banyak-banyak ni, aku paling suka game dekat Sci Fi City...Battlestar Galactica: HUMAN vs CYLON...sebabya, ada roller coaster yang tersangatlah best dan tersangatlah mencabar......CYLON.....kitorang panggil roller coaster biru....aku main 2 kali kot....haha....roller coaster ni gerun sikit sempat dia takde tapak, means bila korang melayang-layang dekat udara, and bila kedudukan korang waktu itu adalah kaki di atas dan kepala di bawah, korang boleh nampak kaki korang tu macam terkapai-kapai dekat udara.....haha...

roller coaster merah, HUMAN.....pon agak gerun jugak...sebabnya, dia takde penghadang bahu.....selalu kan macam boleh peluk tubuh...sekali peluk penghadang bahu tu la....tapi ni upper body macam terbuka....dia hadang kaki je.....tapi yang ni bagi aku tak takut and tak sebest CYLON.....aku relax je bukak mata sebab dia takde terbalik-terbalik macam CYLON.....second time aku naik cylon, aku macam nak bukak mata jugak, tapi still, bila da tergolek-golek tu aku mampu jerit dengan mata tertutup rapat....huhu...


Battlestar Galactica: HUMAN vs CYLON


kat ancient egypt, ada 1 roller coaster yang tersangat lah best jugak....event dalam building, tahap mencabar dia agak tinggi jugak....sebabnya, first time kot aku naik roller coaster mengundur.....dalam gelap pulak tu.....memang best lah....tak tahu nak describe macam mana....hehe....

Revenge of the Mummy

kiranya, kalau pergi USS, memang wajiblah naik 3 roller coaster yang tersangat best ni.....kalau tak, agak rugilah sebab mahal kot tiket masuk, RM 137.50 tu kalau beli dekat agent....kalau harga biasa, RM 165 and weekend RM 180.....haha....

yang lain-lain pon best jugak.....macam Shrek 4-D Adventure.....kira macam tengok shrek dekat cinema....tapi yang bestnya sebab 4d.....kalau dorang tengah tunggang kuda, kerusi kita pon bergerak macam tengah tunggang kuda....kalau keldai bersin, air liur dia pon kena dekat muka kita...kalau ada labah-labah tengah jalan, macam dia jalan dekat kaki kita......hehe....

overall, memang pengalaman aku di USS sangat best...and aku experience benda baru....tempat solat campur laki perempuan....bayangkan, tepi aku orang laki solat....belakang aku laki lain pulak solat...tepi sana lagi, ada suami isteri solat jemaah 2 orang tu...memang berterabur.....huhu...mula-mula aku masuk tu, aku pun confused nak masuk....tapi orang2 yang ada kat dalam tu cakap...."masuklah....tempat ni campur"....betul ke apa yang aku nampak ni??? huhu....kat USS, kira aku jama' zuhur asar, lepas tu tunggu masuk maghrib, jama' maghrib isya' terus.....

da lepas solat semua, lega kot...hati, fikiran lapang je....kitorang dengan bersenang lenangnya pusing-pusing kedai souvenir, telek apa yang patut.....beli mana yang berkenan...pejam mata je tengok harga...penat dah asyik nak mengira je.....haha....malas dah nak kali 2.5....keke.....

dah puas bergambar, beli mana yang berkenan, baru tersedar yang perut tersangatlah lapar.....mana tak laparnya, sepanjang dekat USS kami hanya alas perut dengan roti twiggies je.....nak jimat duit punya pasal!!!!!kami pon melangkah pulang.....naik monorail, pergi harbourfront balik.....

dekat harbourfront a.k.a vivocity, kami cari foodcourt.....Alhamdulillah dekat vivocity ada 1 foodcourt that called Banquet yang serve halal food.....

time ni, kitorang lepak agak lama lah jugak.....pasalnya, kaki sangat sakit sebab jalan tak berenti.....dekat 2 jam la duduk-duduk makan, minum air....bergambar tak hengat.....kat sini ada jual air dark chocolate yang tersangatlah sedap....harganya $2.00...aku makan nasi putih, telur mata kerbau, sup and ayam masak black paper yang harganya $5.50.....kalau tak convert, bagi aku sangat murah.....dah lah sedap....banyak pulak tu.....memang berbabaloi lah......

da dekat pukul 10, kitorang pun memulakan journey pulang ke tanah merah dengan menaiki mrt.....satu yang aku noticed, escalator mrt sangat laju!!! nasib tak tergolek.....sebab selalu escalator dekat putra kan agak slow.....jadi, sesapa yang baru first time nak naik mrt, extra carefull bila guna escalator!!!

mrt singapore sangat panjang dan sangat laju!!! lepas tu, mrt dia boleh nak kata, menghubungkan seluruh singapura....cuma kena exchange ikut route yang kita nak pergi....sebab lain destination, lain line (eg: circle line, north south line, etc) dan lain tingkat ( mrt dia 2 tingkat yang membawa kepada destinasi yang berbeza)

sebagai contoh, untuk kami pulang dari harbourfront station ke tanah merah, kami guna north east line ke Outram Park, lepas tu exchange guna east west line straight ke Tanah Merah....tapi yang bestnya, semuanya dihubungkan  ditempat yang sama...beza tingkat je....

p/s: nak senang berjalan keliling Singapore, boleh ambil map ni dari kaunter mrt.....

sampai-sampai tanah merah, called kak ina cakap dah sampai....lepas tu kak ina kirim iqa and abam jemput kitorang dekat mrt.....dekat je rumah kak ina dari station...5 minit jalan kaki da sampai......

heh, penat wo.....kaki sakit gila macam nak tercabut.....pesanan tuan tanah, pergi jalan tempat orang, better pakai sneakers or sport shoes.....kalau tak pon, pakai selipar tapak rata je.....otherwise, bakal mengundah padah...kekeke...










Monday

journey to the south: day 1 - mimpi jadi realiti

bismillahirrahmanirrahim....salam alaik.....

hari yang dinanti tiba juga....kembara yang diangan dari awal tahun, bakal menjadi kenyataan......perasaan aku bercampur-baur....maklumlah, kali pertama ke tempat orang, pelbagai persoalan timbul....dalam hati tak putus-putus berdoa agar Allah mudahkan urusan kami sepanjang pengembaraan kami ke sana.....

perasaan cuak yang paling tak terbendung......banyak kali aku check, passport ada tak, duit bawak tak, tiket keretapi balik sini bawak tak....ade pape yang tinggal tak...selamat tak naik kapal terbang...cuaca kat sana ok tak???? hoho..... 

kami pi singapore hari khamis, bersamaan 27/10/2011.tiket flight kami pukul 7.50 malam dan kami kena check in pukul 7.15.....aku dah siap niat nak musafir.....

kami bertolak dari rumah pukul 4 lebih....maklum, takut jalan jam sebab orang balik kerja....sepanjang perjalanan nak ke LCCT tu, hujan kejap turun kejap tak...makin nak sampai, makin lebat hujan...abah and umi just drop kami dekat pintu masuk LCCT....lepas tu memang kami terpaksa urus sendiri....

keadaan di LCCT tidaklah seperti KLIA yang cantik itu....sangat sempoi dan tak besar mana.....kami print kami punya boarding pass...makan sandwich yang aku sediakan sebelum bertolak....meng'qada' hajat apa yang patut....dan sadly, kitorang terpaksa habiskan air mineral yang aku cadang nak bawak waktu pergi USS....sayang sangat nak buang air tu.....tapi nak buat macam mana, nak buang botol yang masih berisi air lagilah sayang...

lepas pukul 7.15, kami pon pi lah dekat pintu untuk perlepasan antarabangsa....lalu dekat kawasan imigresen....waktu pegawai imigresen tu check kami punya passport, aku terdengar pegawai imigresen kaunter sebelah cakap dekat orang sebelah aku yang dia kene renew passport dia 6 bulan sebelum passport expired.....blablala.....cemana kesudahan aku tak tau....

lepastu kene lalu dekat tempat scan....beg adik aku bunyik sebab beg dia exceed cecair...rupa-rupanya, air untuk contact lenses dia dengan toner muka dah lebih limit untuk minimum liquid.....lepas dipujuk-pujuk, dirayu-rayu,maka puan tu kasi kami lepas....sebabnya, kami balik malaysia nanti tak naik flight....hoho...this is applicable untuk bag yang diletak di cabin...kalo korang bawak luggage letak dekat 'bonet', tak de masalah....

sampai kami dekat gate T8, aku tengok panjannya barisan....semua pakat nak gi singapore, ka??? disebabkan hujan lebat, flight kami delay 15-20 minutes.....bila gate bukak ja, perasaan gemuruh kembali mengambil tempat...macam tak caya je, aku nak naik kapal terbang...bila dah naik kapal terbang pun, masih rasa macam mimpi....sebabnya, tempat duduk macam dalam bus...agak sempit dan padat......

cuma bila sikit-sikit kapal terbang bergerak dan berlepas, baru lah aku caya yang sekarang ini, aku naik kapal terbang....teruja lah juga bila kulihat pemandangan darat semakin kecil...disebabkan waktu malam, lampu-lampu yang bersinar-sinar semakin hilang dari pandangan....yang ada hanya gelap malam.....

waktu tengah 'terbang', pramugari yang cantik manis tu bagi kami sekeping kertas yang kami kene isi.kertas ni ada 2 bahagian...dua-dua bahagian ni, pegawai imigresen singapore akan cop. bahagian yang lebih besar pegawai tu akan ambil, bahagian yang lebih kecil, kami kena simpan dan submit before kami leave singapore....perlu diingatkan, kertas kecil tu kena simpan sekali dengan passport dan jangan buang.....sebab aku hampir-hampir nak buang....huhu....pasalnya tak baca arahan dekat kertas tuh....yang paling dahsatnya, kene isi - where to stay in singapore??? - huhu... i dont know- nak tulis geylang orang tu percaya ka???

Alhamdulillah, kami selamat sampai dekat changi aiport dalam pukul 9.30(lebih kurang la...aku tak sure sangat) cantik sungguh itu airport....kami keluar je terus link dengan dalam airport....situasi tu aku pernah tengok dalam cerita jepun...tapi aku tak ingat cerita apa....

sampai-sampai je, kami terus on handphone....tak dak line langsung....huhu....try wi-fi pon tak buleh....alamak....cemana nak inform kakak sepupu yang kami dah selamat sampai??? keluar je dari tempat arrival, kami pi tanya kot ada cyber cafe kami nak online......mujurlah kat situ kami buleh mintak password wi-fi dari information counter, and hanphone adik aku agak canggih......

percaya tak???? kami berhubung hanya melalui facebook!!!! alhamdulillah, tak lama lepas kami message dkt fb yang kami tunggu berdekatan burger king, muncullah 2 wajah yang sangat-sangat kami kenali!!! abang long and abam(abang long's only son)..... alhamdulillah ya Allah...kalau tak memang plan tido kat airport je malam tu....haha.....

rupa-rupanya, dari airport ke rumah abang long tidaklah jauh mana.....hanya 15 minit perjalanan dengan menaiki kereta, sampailah kami ke tempat teduhan kami sepanjang pengembaraan kami di sana.....

Casa Merah @ Tanah Merah......tak sangka, tak dapat jejak tanah merah Kelantan, kami jejak tanah merah Singapore!!!!kekeke.....

actually, waktu dalam kereta, abang long tanya, "dah makan ke belum???" kami dengan malu-malu kambing nye  cakap lah...."makan dah" huhu...padahal perut lapar..... "kita tengok apa yang ada kat rumah dulu ye, kalau macam tak best kita pergi makan" 

sampai-sampai rumah abang long, letak beg, terus kak ina, a.k.a isteri abang long ajak keluar makan......kak ina ajak iqa aka anak abang long yang sulung ikut sekali....girls' night out....sebabnya, kami yang perempuan je yang keluar.....kedai makan tu sangatlah tak jauh dari rumah abang long....dekat dengan Bedok Market.....

jangan terperanjat ye, walaupun sudah malam, walaupun tempatnya macam dekat kedai tomyam banyak-banyak, walaupun sekejap....kereta, parking kena bayar!!! 

huhu....first time tengok menu, mak oi!!!mahalnya!!! walaupun harga yang tercatit dekat menu mee bandung $5.00, penang char keow teow $5.00, air milo $2.00, air bandung $2.00.....haha...ini disebabkan kepala ni automatik dok kali harga yang tercatat dengan 2.5.....kekeke......

$1.00 = RM 2.50.....jadinya, air milo ais yang aku minum itu berharga RM 5.00 dan mee bandung yang aku makan itu berharga RM 12.50....jumlah harga dinner aku adalah RM 17.50.....hoho.... bila aku dapat je apa yang aku pesan, wow....banyaknya mee bandung dia....wow, besarnya gelas air dia!!!! kalau ku tahu, ku kongsi aja......disebabkan kak ina yang belanja makan, sedaya upaya aku cuba nak habiskan mee bandung tu.....malangnya, walau sekuat mana usaha aku, aku hanya mampu habiskan air milo je......hoho...time-time lapar gini, terbayang mee bandung yang sedap yang aku tak habiskan tu!!!! :(

kami sampai umah dah dekat pukul 12..... yang syioknya rumah abang long air paip ada panas sejuk........macam kat hotel nun.....bukan setakat shower, air sinki kat bilik air, air sinki dapur pun ada panas sejuk.....memang superb lah rumah dia!!!! dah la toilet pon cantik gila!!! siap ada pintu kaca lagi...hehe....mandi-mandi, solat jama' maghrib isyak, mata pon dah tak boleh dibukak.....teruja ke hapa ke, tu tolak tepi dulu....nak kena regain energy.....sebab hari yang mencabar bakal menampakkan diri......

next : universal studio singapore, here we come!!!!






journey to the south: pengalaman kali pertama :)

bismillahirrahmanirrahim...salam alaik.....

kembara aku ke kota singa merupakan antara pengalaman terindah yang tak mungkin aku lupa.....pengalaman yang sangat manis untuk dikenang....

banyak perkara yang menjadi 'kali pertama' aku buat.....antaranya:

since aku tak pernah melangkau luar jajahan tanah melayu, terpasalah aku buat passport, kan...aku buat passport dekat pejabat imegresen sri rampai.....mak ai....ramainya orang!!!!! sebabnya aku buat passport hari sabtu!!!! aku sampai dalam pukul 9.30 macam tu, pukul 1 lebih sikit, baru settled semua.

untuk buat passport, benda yang korang perlukan adalah 2 keping gambar berukuran passport dan salinan mykad.

untuk nak dapat angka giliran, korang kene isi dahulu borang dengan lengkap...borang ni aku ambil dari guard yang bertugas....dah dapat nombor giliran, korang tunggulah sampai nombor korang dipanggil....masa ni, korang kene submit borang yang korang dah isi, sekali dengan gambar dan salinan mykad....

lepas tu, tunggu lagi nombor korang dipanggil untuk buat bayaran....RM 100 untuk 2 tahun, RM300 untuk tempoh 5 tahun....aku just buat untuk 2 tahun....

lepas tu, tunggu lagi nombor korang dipanggil....kali ini untuk mengambil passport korang yang sudah siap.....pertama kali aku pegang passport yang ada gambar diri sendiri, aku rasa macam aku bebas boleh pergi mana aje yang aku nak....kekekeke....

kembara aku kali ini juga, pertama kali aku naik kapal terbang.....kekeke.....walaupun sekadar airasia, aku tetap terbang di udara....hohoho.....kebetulan time tu ada promotion, kami dapat harga yang agak baik.....tapi, pergi je lah....balik, kali pertama aku naik keretapi.....hoho.....

yang selebihnya, kali pertama lah aku gi jenjalan tanpa family, kali pertama jugak aku jenjalan hanya aku, angah and cikcha.....

pengembaraan kami di kota singa akan aku cerita dekat next entry....ini hanya sinopsis sahaja....haha.....til then...