Thursday

mari membaca :)

bismillahirrahmanirrahim... salam alaik...

apa khabar kalian???? hopefully sihat sejahtera hendaknya di kala cuaca yang tak menentu sekarang ni... tersangatlah lamanya aku tak update blog ni.... rindu teramat!!!!

pejam celik-pejam celik.... bulan february 2015 ni  pon dah sampai ke penghujung.... sekejap sangat masa berlalu... Allahu.... rase macam baru je haritu sambut tahun baru.... betul la tu.... baru je minggu lepas sambut tahun baru cina... kekeke.....

im missing myself yang rajin membaca.... im missing myself yang terlampau rajin membaca sampai dalam gelap pon nak baca.... yang padahnya cermin mata tebal bak hang.... tipu je... tak tebal pon sebab da nipiskan cermin.... tapi dok dekat nampak je sebenarnya yang cermin mata ni power dia 'banyak' sangat.... pernah dulu time sekolah konon nak jimat duit punye pasal, sombong tak nak nipiskan cermin.... pastu tahan la speck ni asyik melorot je berat cermin punye pasal.... setiap hari aku doa supaya speck cepat patah so boleh beli speck baru..... tak sampai sebulan pon speck tu memang betul2 patah.... beli speck baru mintak cermin yang paling nipis.... haru sungguh.... dari konon nak jimat jadi terover bajet.... aduila.....

the thing is, walau aku suka membaca... aku tak delah baca buku sekolah sampai aku hafal semua fakta dalam buku teks/rujukan.... hahaha sadis sungguh sebab aku baca buku sekolah macam buku sains or kajian tempatan or buku sekolah agama macam fekah and sirah sebab rasa ingin tahu... dari kecik aku suka baca surat khabar, buku cerita/novel.... aku suka baca komik.... majalah kawan/kuntum even buku contoh karangan pon aku suka baca... aku bace bukan sebab aku suka sangat nak buat karangan tapi sebab memang aku suka nak baca.... hatta buku atlas tu pon aku baca...

 kecik-kecik dulu waktu zaman orang hari sabtu kerja separuh hari, aku suka ikut umi pergi office umi dekat UM... selalu umi akan tinggalkan aku and angah dekat kedai buku/koop yang tak silap aku namanya pekan buku... aku tak tahu la sekarang ni ada lagi tak tempat tu... this place used to have so many books that i love to read....macam-macam... best sangat... pastu bila darjah 4 aku pindah sekolah and library sekolah tu pon sangat best... siap ada library bergerak lagi yang datang setiap 2 minggu sekali.... masuk sekolah menengah pon sama.... library tempat yang paling aku suka nak pergi and aku boleh duduk kat situ godek-godek buku berjam-jam lamanya... sampai aku pernah ada cita-cita nak jadi penyelia library.... tapi minat nak jadi penyelia library terkubur bila aku masuk uia gombak.... pergi library bila kena buat assignment or ada discussion... sebabnya library kat situ sejuuuk sangat.... and bahan bacaan dia terlampau ilmiah untuk aku.... ingat lagi novel komsas untuk form 4 and form 5 aku khatam waktu aku form 3... maklumla batch aku time tu tak start komsas lagi.... siap pinjam novel komsas adik junior lagi walaupon takde kena mengena...siap aku pulak cerita kat diorang pasal novel tu sebab diorang tak minat nak baca....

bahan bacaan yang menjadi collection aku tak lain tak bukan novel lah... waktu pindah rumah haritu bercinta sungguh nak mengangkut novel yang bertan-tan tu... abah dah siap ugut nak jual.... orang kemas barang aku sibuk nak memikir cemana nak kemas novel... buku/notes time uni da selamat sedekah kat bangla.... beg baju gunanya untuk simpan baju... tapi aku simpan novel.... tapi still tak muat simpan kat kotak, beg plastik... siap letak dekat bakul sampah lagi.... bakul ye.... bukan tong...hehe... tapi still ade yang tak muat.... last-last give up angkut macam tu je masuk kereta.... yang tak menahan tu, beg baju tu punyela berat jiddan sampai terpaksa keluarkan sikit sebab terlampau berat.... bercinta jugak la nak bawak turun dari rumah lama bawak ke rumah sekarang ni..... last-last novel-novel tu semua tersadai kat rak buku kat ruang tamu.... memang tak daya nak bawak naik.... bila aku cakap kat abah yang banyak novel aku da letak kat rak buku kat atas, abah geleng-geleng kepala je.... hahaha... aku pon apa lagi buat muka tak bersalah sambil senyum kambing.... lalala....

di samping suka baca novel, aku sangat suka baca komik....sukaaaaa sangat..... tapi komik aku suka baca tapi aku tak beli.... waktu kecik-kecik dulu aku tersangat suka baca doraemon... baca komik tau bukan tengok kat tv....dan komik ni hanya ada di rumah mak ngah je (ade je komik jenis lain tapi tak minat).... sebab tu kecik-kecik dulu aku suka pergi rumah mak ngah.... sampai-sampai rumah mak ngah salam-salam terus masuk bilik anak mak ngah baca doraemon tak ingat dunia.... sedar-sedar je umi panggil da nak balik.... :(

waktu sekolah menegah paling best.... waktu tu lah aku kenal komik conan and penyiasat remaja hajime kindaichi.... 2 komik ni memang tersangatlah favourite....pastu pulak majalah utopia pon baru nak up.... memang bahagia!!! komik conan tu asalnya kakak dorm aku yang start beli.... ada satu hari tu balik bermalam aku pinjam komik tu bawak balik rumah..... lepas tu memang start la kat rumah ni kak lang jadi pembeli setia.... kak lang ni lagi dahsyat... bukan setakat buku komik conan je yang dia beli.... siap beli cd sekali... ingat lagi dulu-dulu selalu singgah kedai video nak beli cd conan.... selalunya speedy video kat alpha angel... memori sungguh... jalan jauh-jauh sampai midvalley pon yang ingat nak beli ialah cd conan kat speedy... tak cukup conan hitam putih, conan yang berwarna pon dia sapu... lepas tu pulak ada sekali tu kawan dia pergi jepun.... dapat pulak conan versi bahasa jepun....tapi yang versi bahasa jepun tu memang jadi hiasan la sebab sepatah haram pon tak paham... tapi yang syioknye sebab kak lang ade je yang versi malay... memang time tu sangat seronok.... cuti sekolah walau tak pergi mana-mana pon best je rasa sebab conan jadi peneman.... :p

apa motif aku cerita panjang berjela pasal membaca ni???? sebabnya aku sedih sebab minat membaca aku semakin nipis.... aku tak ingat when was the last time aku beli buku.... yang aku ingat aku beli time aku tengah stress gila-gila dengan kerja.... sampai nangis-nangis... bila habis je kerja terus pergi kinokuniya tengok-tengok buku... duduk-duduk baca buku... lepas tu pejam mata je bayar walaupun mahal... haha... tapi sebab nak aku beli jugak....  nak buat camner...  sekali sekala reward diri..... terapi diri aku bukan pada kasut or handbag or baju..... cukuplah sekadar sebuah buku :)

some people said in order to write, you have to read.... what and how to write something good / beneficial when me myself do not read? can you see the correlation? sebab tu auliya', jangan nak kata writer's block la... tak de mood la.... malas la.... sebab aku tak membaca... pemikiran aku tak berkembang.... terkepung gitu.... jadinya aku tak mampu nak berfikiran jauh... luar kotak apatah lagi.... sebab tu bila pergi interview aku tak mampu nak kembangkan idea.... tersangkut kat tengkorak tak mampu nak keluar... sebabnya aku semakin kurang membaca.... lagi-lagi hal ehwal dunia....dah la berita pon tak tengok.... auliya', sila keluarkan diri dari tempurung buruk tu.... makin lama duduk dalam tu makin tak berapa membaca,,,, sebelum tersasar lagi jauh, moh la auliya' kita pupuk kembali minat membaca... membaca kan amalan mulia..... jambatan ilmu gitu,,,, jom start membaca balik.... wahyu pertama yang Allah turunkan pon tentang baca... membaca...

"Katakanlah : "Adakah sama orang-orang yang mengetahui dengan orang-orang yang tidak mengetahui?" Sesungguhnya orang-orang yang dapat mengambil pelajaran dan peringatan hanyalah orang-orang yang berakal sempurna." (Az-Zumar:9)





2 comments:

BoY said...

artikelnya menarik ,,
mantap,salam sukses,,

Clara Cutez said...
This comment has been removed by a blog administrator.