Wednesday

~~PAC ptd 2012

bismillahirrahmanirrahim...salam alaik....

have u had ur shake today??? aku sudah waktu breakfast tadi...flavour vanila + tropical fruit...sedap bangat!!!! Alhamdulillah....

okeh...mian sesangat sebab lameeeeee tak update.....huhu.....terlampau asyik sangat dengan dunia nyata sampai terlupa yang aku juga punya kehidupan maya...hahaha...maaf ye.....aku separuh sengaja....

nak update pasal ape yer??? oh ye...aku terlupa nak cerita yang aku pernah pergi PAC ptd dekat INTAN jalan elmu 1/9-2/9 yang lalu....hoho...punyalah lambat baru teringat nak cerita...

okey...mungkin cerita ni macam agak lapuk...tapi rasanya masih relevan kan untuk orang yang nak pergi PAC untuk apa jua jawatan kerajaan....

diringkaskan,  waktu hari sabtu, aku dihantar abah and umi...sampai2 tu waktu tu awal lagi....dalam pukul 8 tu kitorang start regist...time regist ni serah borang profile, timbang berat and ukur tinggi....lepas tu beratur untuk bagi transkript and sijil tamat uni and bagi no badan...waktu tu no badan aku 43 kalau tak silap...lepas tu tangkap gambar 5 orang sekali....ikut no badan...kirannya, aku tangkap gambar bersama-sama dengan participant yg no badannya 41-45...

lepas tu beratur lagi untuk no bilik...no bilik aku 301...aku pon dengan hegehnya pergi la letak bag....yang tak bestnya, lift under construction, mengakibatkan kami terpaksa heret beg yg berat itu mendaki tangga....adoi....pitam!!!! sampai2 bilik aku nampak ade bag dekat atas  meja....dalam hati aku, doa sangat2 aku dapat roomate yang 1 kepala....huhu...

lepas da letak bag tu pergi berkumpul dekat dewan apetah aku tak ingat nama....aku masuk je dewan terus je duduk dekat area yg kosong dekat depan....malas pulak nak mendaki tangga duduk dekat belakang....

korang tahu tak sapa duduk sebelah aku waktu dekat dewan tu???? oh my goodness....kawan aku waktu aku darjah 1 yang last aku jumpa waktu aku darjah 3 b4 aku pindah sekolah......seriously, memang terbaiklah...tak sangka sangat Allah temukan kami setelah sekian lama.....

yang paling terbaik adelah dia juga adalah roomate aku selama 2 hari aku dekat sana...memang sesi bercerita tak hengat....aku suka sangat sebab aku ade kawan...tak delah aku jadi lone ranger...hehe....

lepas da sesi taklimat dekat dewan, kami dibahagikan mengikut kumpulan masing2....satu group ade dlm 10 orang....so, aku terpisah sekejap dengan kawan aku tu.... aktiviti pagi tu adelah aktiviti penyelesaian masalah versi bahasa melayu....dia bagi kes and soalan yang perlu dijawab berdasarkan text....

semua pon mengambil peluang menjawap dengan ghairahnya melainkan aku....aku tak tahu kenapa, tapi memang suara aku tak terkeluar...sungguh aku rasa macam nak menangis....aku tak tahu bila aku kena menyelit dan berkongsi jawapan aku.....disebabkan suara aku yang tak terkeluar, akhirnya waktu sesi pembentangan fasi tu suruh aku jawap soalan...huwaa, shaking gila suara aku waktu tu...memang rasa nak menangis sangat2.....

lepas habis sesi tu, sambung sesi macam tadi, versi english pulak....time ni lagila suara aku tak keluar...aku rasa blur sangat...aku macam tak dapat nak absorb ape yg dorang bincangkan...rase blur gila2....dalam hati rasa nak balik je....rasa macam tak nak dah pi exam spa...tak payah susah-susah luluskan diri....semua tu tak payah....hohoho

pastu rehat untuk makan and solat....time solat memang aku doa sangat2...doa semoga Allah bagi aku kekuatan untuk aku habiskan semua modul/aktiviti dengan baik.....pukul 2 pm, sambung lagi aktiviti....kali ni kami kena rangka projek/event...kira kena rancang secara detail semua aktiviti, belanja, pihak terlibat and semuanya....aktiviti yang ni aku jadi berani sikit...berani nak keluarkan suara dengan lebih kuat...supaya idea tu orang lain dengar sekali...disebabkan group member aku majoriti nya adalah lawyer, surely memang aku sangat kerdil.....dorang asyik sangat nak menangkan pendapat sampai pemerhati tu tegur yang kami banyak habiskan masa untuk benda yang remeh, sampaikan benda yang penting banyak yang kami tak discuss lagi...adoila...

habis masa, still aku rasa group aku jauh dari apa yang pemerhati tu nak...sambung lagi aktiviti...kali ni kitorang diberi situasi keadaan sewaktu darurat...sumber makanan sangat sikit...kalau semua diberi peluang hidup, kami hanya boleh hidup 2 tahun maksimum....untuk hidup lagi lama, 5 orang je yg dibenarkan untuk terus hidup...jadi, setiap orang diberi peranan berbeza, mereka kena bagi reason kenapa mereka perlu stay....ade peranan ustaz, doctor, engineer, lawyer....etc.....

untuk modul ni, kami terpecah.....sebahagian nak semua terus hidup and sebahagian lagi bertegas 5 je boleh hidup...sampai ke sudah, takde penyelesaian...even siapa 5 orang yg nak kena stay tu pon tak dapat decide...adoi....pening betul kepala aku...kalau dari awal sepakat semua patut hidup, at least dapatla juga solution....huhu....sabo je lah....aku peranan apa??? aku politician...ngeh3.....

pas habis tu, kami siap2 tukar baju sukan untuk aktiviti luar....untuk aktiviti ni, group members bertukar...so, berkenalan dgn orang lain pulak....hoho....memula kami kena rancang steps untuk aerobic...memacam gaya ade...adoila...gangnam style pon nak join sekaki...haha...lepas da penat melompat sana sini.....aktiviti diteruskan dengan larian 2.4km....hohoho...rasakan...da la kawasan tu berbukit bagai.....tapi Alhamdulillah syukur dapat habiskan dalam masa 16.04 saat....walaupon agak lambat...jadi la kan....hehe

pastu, siap2 mandi, solat maghrib....lepas solat, dinner pastu straight gi dewan yang kitorang berkumpul tadi untuk exam personaliti....banyak gila soalan nak kena jawap....lenguh tangan nak hitamkan jawapan...sekali dengan leher2 aku lenguh....

pastu tu straight gi tempat yang ade ditetapkan....time ni aktiviti agak santai....kami perlu siapkan slide(1 slide je) untuk aktiviti public speaking untuk keesokan harinya....setiap orang akan diberi peluang untuk pilih tajuk secara rambang and aku dapat tajuk illegal immigrants....Alhamdulillah sangat sebab bukan tajuk yang diluar petala...huhu...lepas da siap slide, kena terus hantar time tu jugak.....untuk aktiviti ni, calon adelah digalakkan untuk membawa laptop sendiri....mempunyai broadband adelah satu kelebihan...hehe....

ngeh3...aku tido lambat malam tu siapkan text...konon nak hafal sekali la....konon je la...tak terdaya nak hafal bila mata ni nak bukak pon tak larat....

esoknya, kami breakfast nasi lemak uolls....dengan sambal pedas tak hengat...tapi sedap...hehe...tak bawak shake punya pasal....

pastu start aktiviti dalam pukul 8am tak silap....aktiviti ni, kami diminta untuk menyuarakan pendapat tentang kos hidup yang semakin meninggi....ikut la nak bagi idea ape pon....gilir-gilir antara malay and english....syukur sangat2 aktiviti takdela teruk sangat....i mean, performance aku...takde la aku terkebil2, blur tak tentu pasal...hehe....

pas habis aktiviti ni baru la aktiviti public speaking menggunakan slide yang kitorang da sediakan malam sebelumnya....peserta dipanggil mengikut nombor badan...syukur sangat2 aku antara yang awal la jugak....takdela cuak sangat tunggu no kena panggil....habis aktiviti tu maka habislah program 2 hari PAC aku dekat Intan jalan elmu......leganya!!!!

walaupun ativiti untuk PAC dah habis, pihak SPA ade wat sesi tambahan lepas tu, iaitu tips temuduga....siapa yang nak terus balik boleh balik...siapa yang nak stay dengar taklimat boleh stay.....tiada paksaan...aku dengan rela hatinya stay....ilmu kan...walaupun mungkin tak dipanggil untuk interview kerajaan, boleh guna untuk interview lain kan????

pas habis tu, jam dah pukul 1 lebih...naik atas kemas bag/bilik, bergambar kenangan dengan kawan lama, pulang kunci, zohor pon dah masuk...disebabkan umi kata jemput lepas zohor, aku pon pergi solat zohor dekat surau Intan tu....

pas solat, tunggu punya tunggu pon umi tak sampai2....aku amik peluang pusing2 kawasan tu dengan harapan kot ade kiosk yang bukak jual roti...tapi malangnya takde....huhu...lapar gila......tapi tak lama lepas tu, muncullah umi and abah....tanya aku lapar tak nak bawak pergi makan...yeay, rezeki aku haritu makan nasi beriani...lazat bangat!!!!!

kira begitulah pengalaman aku pergi PAC...pengalaman yang sangat best sebenarnya.....cuma sebelum nak menghadapi lagi PAC aku kena brush gila2 aku punya presentation skill, communication skill, dan segala skills yang berkaitan...tak hingin pengalaman blur and lost tu berulang lagi....hehe....

in conclusion, untuk PAC, memang skills bercakap sangat2 perlu.....anda perlu tahu bila masa yang sesuai untuk anda masuk ke dalam crowd....anda juga sangat2 perlu ada sifat toleransi....kalau tidak, sampai ke sudah takkan ada penyelesaian....kena concern juga dekat kawan2....kena juga belajar terima pendapat orang lain...dont simply cakap idea orang lain tu salah...kalau pon salah, jangan sesekali guna perkataan no...no...no....itu tak boleh.....itu salah...apelah salahnya guna perkataan saya setuju dengan pendapat .......  saya ingin menambah .......

pengalaman 2 hari dengan calon and fasi, kebanyakan mereka sangat peramah, baik dan saling membantu...saling encourage...best kawan dengan diorang....papepon, aku nak wish all the best untuk semua calon PAC ptd....sekarang tengah tunggu result PAC samada layak untuk dipanggil interview ataupon tak....

aku tak tunggu pon....sebab rasa macam tak lepas je....lalala..

p/s: Selamat hari raya Qurban untuk umat Islam seluruh dunia...moga ibadah korban kita diterima Allah....

3 comments:

Sheen Stars said...

Salam. Semoga dapat tawaran pekerjaan yang diinginkan. Saya pun ada pergi PAC kat Terengganu, bulan 9 jugak. Modul memang serupa sebijik. Ada dengar apa2 berita tak pasal bila diorang bagitau dapat interview ke tak?

ismi auliya' said...

salam...saya xde pulak dengar bila result keluar...cuma haritu dorang ada cakap dalam tempoh sebulan...tapi da dekat 2 bulan xde cerita pape pon...ada jugak ura-ura kata yang maybe diorang postpone dulu sebab nak dekat PRU...apa-apa pun kita doa banyak2 semoga Allah murahkan rezeki kita :)

Nurul Huda Abd Razak said...

Sis nak tanya, betul ke dorang akan check bmi kena within their range? If tak lepas kena terus balik?

Tq